Cauta
Cum se pastreaza si se ingrijesc cutitele?

1. Nu folositi cutitele in alte scopuri decat pentru taierea alimentelor

Cutitele sunt instrumente special create pentru taierea alimentelor. Nu folositi cutitele de bucatarie la alte activitati casnice precum taierea conservelor, lemnului, desfacerea suruburilor etc, deoarece cutitul se strica iar dvs nu sunteti in siguranta, lama acestuia putand sa alunece si sa va raneasca. De obicei, dupa o astfel de utilizare cutitul este compromis.

2. Ascutiti cutitele in mod regulat

Un cutit ascutit este mult mai sigur decat unul tocit, deoarece e nevoie de mai putina forta cand il folositi. Cutitul ascutit intra adanc in produse cu usurinta, nu exista riscul de a aluneca si e mai usor de folosit. Cutitele trebuie ascutite dupa un numar de utilizari – nu exista in lume un cutit care sa nu necesite ascutire. Exista intr-adevar cutite de foarte buna calitate ce rezista neascutite mult timp, dar pana si ele trebuie, la un moment dat, ascutite din nou.

 

3. Cand nu il folositi, asezati cutitul la vedere

Totdeauna lasati cutitele in locuri la vedere, cu manerul indreptat catre dumneavoastra si destul de departe de marginea blatului de lucru pentru a va asigura ca nu exista posibilitatea sa cada sau sa fie acoperit de un prosop de bucatarie si sa va raniti. Un bloc special de cutite sau un sertar este locul potrivit unde puteti pastra cutitele deoarece acestea indeplinesc anumite cerinte: siguranta, protectia lamei, curatenie.

4. Folositi mereu cutitul potrivit

Legumele, carnea, pestele, produsele congelate si painea difera foarte mult ca marime si textura. Acesta este motivul pentru care va recomandam sa aveti cutitul propice pentru fiecare dintre aceste activitati.

5. Folositi cutitul cat mai departe de corp

Folositi cutitul cat mai departe de corp. Asa evitati producerea leziunilor. Intotdeauna ridicati cutitul de maner. Daca vreti sa dati cutitul altcuiva, mereu tineti manerul indreptat spre persoana respectiva.

6. Folositi o suprafata de taiat propice

Chiar si lama cutitelor de calitate isi pierde ascutimea dupa o perioada de timp. Tocirea poate aparea prematur daca folositi cutitul pe suprafete precum portelanul sau metalul. O suprafata buna de taiat ar trebui sa fie usor de curatat si sa fie usor flexibila. Tocatorul din lemn are aceste calitati in masura mai mare decat cel facut din plastic, fiind totodata si mai igienic intrucat lemnul contine acizi naturali cu proprietati de auto-curatare. Tocatorele de lemn au calitatile necesare pentru pastrarea proprietatilor lamei cutitului in cele mai bune conditii.

7. Curatati cutitele imediat dupa folosire

Nici cutitele din otel inoxidabil nu sunt 100 % inoxidabile. Astfel, acizii (produsi de sucul fructelor si legumelor, de mustar, ketchup) trebuie indepartati de pe lama imediat dupa utilizare. Dupa folosire, lama trebuie curatata cat mai repede cu o carpa umeda sau un burete non – abraziv si uscata cu un prosop.
Chiar si asa, daca apar pete, acestea pot fi indepartate cu usurinta folosind un detergent de vase normal, non – abraziv.

8. Spalarea la masina de spalat vase

La unele cutitele cu maner sintetic sau din otel inoxidabil producatorul ne mentioneaza ca pot fi puse in masina de spalat vase (de preferinta la maximum 50ºC). In procesul spalarii insa, lama cutitului se poate deteriora daca se loveste de alte obiecte. In plus, anumiti detergent pot deteriora taisul lamei. Cand umpleti masina de spalat, asigurati-va ca lama cutitului nu atinge alte obiecte. Manerul din lemn absoarbe foarte multa apa si se deterioreaza, de aceea este de preferat sa il spalati manual.
Noi va recomandam sa nu spalati cutitele la masina de spalat vase ci numai manual!

9. Spalarea de mana

Pentru a pastra calitatile cutitului cat mai bine, recomandarea noastra este sa le spalati manual!
Dupa ce-l folositi, tineti-l sub jet caldut de apa si curatati-l cu un burete moale. Daca e necesar, adaugati putin detergent de vase si stergeti-l imediat cu un prosop moale incepand de la coada pana la varf.

10. Cum sa eliminati zgarieturile de pe manerul de metal

Zgarieturile mici si petele matuite de pe manerele din inox pot fi indepartate folosind un prosop cu fibre de lana.

Va recomandam cateva dintre ofertele noastre de accesorii pentru cutite

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro