Cauta
Gatitul la aburi ( fara apa )

In ceea ce priveste prepararea mancarii, cat mai putina apa nu inseamna decat un lucru bun, mai ales daca va concentrati pe produse cat mai sanatoase si pe extragerea celei mai mari valori nutritionale din legume si carne.

Gatitul la aburi se refera la prepararea mancarii fara adaos de apa, intrucat legumele o contin in mod natural. Acest procedeu de gatire a evoluat foarte mult in ultima vreme pe de o parte datorita necesitatii populatiei de a manca cat mai sanatos, dar si  datorita dezvoltarii si aparitiei pe piata a oalelor special facute pentru asa ceva.
Adaosul de apa in exces poate produce pierderea calitatilor nutritive din hrana. A gati la aburi inseamna nu numai a prepara fara apa, ci si fara adaos de ulei sau grasimi.
Exista multe avantaje de luat in seama la acest mod de preparare a hranei, cum ar fi : cantitatea ridicata a valorii nutritive, vitaminele nu se mai pierd prin abur si nici nu se dilueaza cu apa, grasimile nesaturate nu sunt captate de alimente, legumele preparate sunt mult mai gustoase deoarece sunt facute in suc propriu.


Fundul unei oale de gatit cu aburi ar trebui sa aiba in componenta lui un strat de aluminiu sau cupru. Acest strat are rolul de a distribui caldura uniform, pe toata suprafata.

Retinerea caldurii, pastrarea ei este un aspect important. Partea exterioara a unei oale din inox nu radiaza caldura , dar o vor si retine ( datorita faptului ca au in compozitie fier ), asa incat sfatul nostru este sa gatiti la temperaturi mici. 
Retineti si faptul ca e foarte importanta fixarea capacului foarte bine. Carnea si legumele contin o cantitate mare de apa, care trebuie pastrata in interiorul vasului pentru a se transforma in aburi.  Aburii ajuta la fierberea produselor.

Oalele facute pentru gatitul la aburi au o valva speciala pentru aburi care va «fluiera» cand este destula presiune in interior. Are rolul de a te anunta de fapt ca mancarea este gata.

Pentru a gati la aburi aveti doua posibilitati :

  1. sa folositi un set de oale pentru gatit la aburi (in oala normala se introduce un vas cu fundul gaurit iar peste acesta se pune capac) in care puneti apa, alimentele neintrind in contact cu apa, dar fiind « inmuiate » in abur
  2. sau sa folositi o oala speciala (formata din mai multe straturi de aliaj si deci, ceva mai scumpa) in care puneti direct alimentele, fara apa. Acesta este considerat adevaratul « gatit la aburi », in care alimentele se gatesc in aburul obtinut chiar din continutul lor natural de apa.

Alte  cerinte mai trebuie sa fie indeplinite pentru a putea spune ca ati gatit la aburi :
Acestea sunt :
• o oala de inox cu o concentratie mai mare si de mai buna calitate – pentru transmiterea uniforma a caldurii
•  fundul oalei trebuie sa fie foarte plat pentru un transfer cat mai bun al caldurii.
•  capacul trebuie sa se inchida etans pentru a pastra aburul in interiorul vasului

Vasele de inox si gatitul la aburi va ajuta sa preparati mancarea mai repede si de o calitate superioara din punct de vedere al concentratiei nutritive.

 

recomandari gatit la abur Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro