Cauta
Inductia

“Intr-un mod simplu spus, gatitul pe plita cu inductie este mai simplu, mai rapid, mai ieftin, mai controlat, mai curat si mult mai sigur.”

Gatitul la “inductie” nu este o tehnologie noua. Inductia se foloseste in procesul de gatit de multi ani, dar acum, cand costurile tehnologiei au scazut foarte mult, ne asteptam ca acest sistem sa castige teren pe piata instrumentelor de gatit.

Va vom prezenta mai jos tehnologia si avantajele acestei noi metode de gatit, deoarece consideram ca si la noi, aceasta tehnologie va fi apreciata si folosita pe scara larga.

 

Cum functioneaza?

1. Curentul electric alimenteaza o bobina ce produce un camp electromagnetic de inalta frecventa.

2. Campul electromagnetic patrunde in materialul magnetic al vasului si da nastere unui curent electric circular care genereaza caldura.

3. Caldura generata in vasul de gatit este transferata la nivelul continutului.

4. Nimic din ceea ce este in exteriorul vasului de gatit nu este afectat de catre campul electromagnetic iar in momentul in care vasul este indepartat de pe plita de inductie sau plita este oprita, generarea de caldura se opreste.


Plecand de la principiile de baza, gatitul inseamna aplicarea de caldura alimentelor. Acest lucru se poate face punand vasul de gatit pe o sursa de caldura (foc deschis, in general prin arderea gazului sau pe o plita ce se incalzeste cu o rezistenta electrica). Daca privim procesul mai in amanunt observam insa ca de fapt aceste surse de caldura nu se aplica alimentelor ci vasului de gatit. Vasul de gatit, prin calitatile lui de termorezistenta (mult diferite de la un vas la altul) aplica apoi caldura alimentelor aflate in el, procesul fiind unul indirect (nu vorbim aici de o alta metoda, aceea a gatitului la microunde, care produce caldura chiar in interiorul alimentului).
Folosind inductia, vasul de gatit devine el insusi sursa principala de caldura. In cazul inductiei, “ochiul” aragazului este de fapt un puternic electromagnet, de inalta rezonanta, ce este controlat de un sofisticat sistem electronic. Punand un vas metalic feros pe aceasta plita, vasului ii este transferata energie prin inductie, de catre campul magnetic. Acest transfer de energie face ca vasul sa devina fierbinte. Avantajul tehnologiei consta in faptul ca acest proces poate fi controlat exact, temperatura vasului putand fii reglata la nivelul unui grad Celsius. In plus, incalzirea vasului are loc instantaneu. 

Avantajele inductiei

1. Reglarea temperaturii

Unul din marile avantaje ale gatitului prin inductie este ca poti regla temperatura aproape exact (+/- un grad Celsius). Acest lucru este esential pentru un gatit de calitate si mult mai sanatos.

2. Rapiditatea
Prin inductie, vasul se incalzeste la temperatura dorita foarte rapid. Veti fi uimiti cum apa incepe sa fiarba aproape imediat.

3.Siguranta.
Avand in vedere ca nu exista flacara, multe arsuri se pot evita. Inclusiv manarele de plastic sau bachelita ale vaselor, nu se vor mai arde de la o flacara prea intensa. De asemenea, se elimina riscul (mai ales pentru copii) de a pune mana pe o plita incinsa.

4.Curatenia
Plita cu inductie este o suprafata plana, din sticla vitroceramica. Avand in vedere ca aceasta va fi in permanenta rece (cum spuneam, doar vasul se incalzeste) ea va fi mereu curata, eventualele pete rezultate din stropiri accidentale, fiind usor de indepartat.

Dezavantaje

Vasele de gatit speciale

Singurul dezavantaj major al plitelor prin inductie, avand in vedere procesul magnetic specific, este ca acestea functioneza numai cu vase din material feros (fier, fonta, inox special). Inductia nu functioneaza cu vase din materiale neferoase: aluminiu, cupru, pyrex, ceramica. In general, este bine sa folositi numai vase pe care producatorul respectiv le recomada ca fiind potrivite pentru inductie. Pe site-ul nostru puteti alege vasele pentru inductie, folosind filtrul din dreapta paginii, in fiecare categorie. Unul din producatorii celebri in lume pentru vasele de gatit prin inductie este Demeyere. 
Semnul international pentru inductie este  
Cautati acest semn pe cutiile vaselor pe care le cumparati. El demonstreaza ca vasele respective sunt potrivite pentru gatitul prin inductie.

Va recomandam o parte din produsele noastre ce pot fi folosite pe orice tip de plita inclusiv cu inductie.

 


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro