Cauta
Despre ascutirea cutitelor
Despre ascutirea cutitelor

Orice bucatar va poate confirma ca un cutit bun si ascutit este cel mai important instrument dintr-o bucatarie. Un cutit ascutit nu numai ca este mai eficient dar paradoxal, este si mult mai sigur. Aceasta deoarece el isi pastreaza fermitatea taierii, fara aplicarea unei forte prea mari si astfel nu mai poate aluneca cu riscul de a ne rani.

Daca esti un bucatar in devenire, probabil ca te-ai atasat de un cutit anume. Are greutatea potrivita, il “simti” bine in mana, te-ai obisnuit cu el. Din obisnuita vei continua  sa tai cu el desi iti va fi din ce in ce mai greu, deoarece isi va pierde din calitatile initiale.

Ascutirea unui cutit trebuie facuta des. Recomandarea bucatarilor profesionisti este sa ascutim cutitele inainte de fiecare folosire, mai ales daca ele au inceput sa dea semne de “oboseala”. Bineinteles, in cazul utilizarii normale, acest lucru nu este neaparat necesar, dar pentru a ne pastra cutititele in perfecta stare, trebuie sa le ascutim cat se poate de des.

Pricipalul element al unui cutit este lama si mai ales otelul din care este facuta. In fabricarea unui cutit exista un mic paradox: cu cat lama este facuta dintr-un otel mai tare cu atat el va fi mai rezistent si se va toci mai greu, in schimb insa, ascutirea lui va fi foarte dificila. De aceea, cutitele de marca sunt de obicei mai scumpe, deoarece producatorii lor au dezvoltat oteluri speciale ce imbina toate calitatile (tais perfect, durata lunga de viata a taisului lamei precum si posibilitatea ascutirii ei). Zwilling J.A. Henkels este cunoscut ca fiind producatorul  celor mai bune cutite din lume, tocmai datorita otelului special folosit.

Deci cum ascutim un cutit?

 

Siguranta in primul rand!

Inainte de a incepe ascutirea cutitului luati toate masurile de siguranta pentru a fi feriti de accidente:

- tineti cu atentie cutitul ferm in mana,
- vizualizati miscarea cutitului si feriti-va mainile din calea lamei acestuia,
- nu aplicati forta: ascutirea se face cu miscari relativ lente si fara a aplica presiune mare pe cutit.

Metode de ascutire

Exista mai multe metode si ustensile de ascutire, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. In principal, avem metodele clasice de ascutire a cutitului pe piatra sau cu ajutorul pilei de ascutit. Mai exista insa instrumentele noi de ascutit care folosesc si ele acelasi principiu de baza (respectiv frecarea lamei cutitului de un alt material dur: piatra, otel, diamant, ceramica, sticla, etc). In mod ideal ascutirea se face incepand cu instrumentul (piatra, etc) cel mai aspru, cu granulatia cea mai mare si terminind cu instrumentul ce are granulatia cea mai fina. De exemplu, putem incepe sa ascutim cutitul pe o piatra aspra, trecem apoi la o piatra mai fina si la sfarsit finisam cu un masat diamantat.

Putem insa foarte bine sa ascutim cutitul doar cu una dintre metode.

 

Vom examina si explica fiecare dintre metode in cele ce urmeaza:

Ascutirea cu piatra abraziva

Ascutirea cu piatra abraziva se face in felul urmator:

- Alegeti numai pietre speciale pentru ascutit cutite,
- Piatra se pune pe o carpa, pentru a impiedica alunecarea acesteia pe masa,
- Se alege pentru inceput suprafata mai aspra a pietrei (in cazul in care aceasta are doua suprafete cu granulatii diferite),
- Umeziti usor piatra cu apa,
- Cu mana dreapta (daca sunteti dreptaci) apucati de manerul cutitului, iar degetele de la mana stanga le puneti pe lama cutitului,
- Tineti lama cutitului, la un unghi fix fata de piatra (intre 18 si 22 grade),
- Pentru a afla gradul de inclinare, puneti lama cutitului perpendicular pe piatra, la 90%. Injumatatind unghiul, obtineti 45 de grade. Injumatatind din nou, obtineti 22.5 grade,
- Miscati lama, lent, inainte si inapoi, aplicand o presiune moderata, egala pe toata durata miscarii. Incercati sa pastrati acelasi unghi de inclinare,
- Dupa circa 7-8 repetari, intoarceti lama pe partea cealalta,
- Repetati procesul, micsorand treptat numarul de repetari.

La sfarsitul acestui proces, ar trebui sa aveti o usoara bavura pe taisul lamei. Acest lucru este normal si dovedeste ca ati facut o treaba buna. In cazul in care nu simtiti bavura, repetati procesul de ascutire.

Atentie, bavura se verifica trecand usor mana pe lama cutitului in jos inspre tais indepartand usor mana de lama, nu in lungul lamei (pericol de taiere).

Odata bavura creata, se trece la faza a doua de finisare, respectiv repetati procesul descris mai sus, folosind o piatra fina.
La final, se recomanda folosirea unui masat (
pila pentru ascutit cutite) pentru a indeparta orice urma de bavura.

Ascutirea cu masat (pila pentru ascutit cutite)

Masatul este o ustensila intrebuintata la ascutirea cutitelor. Masatele (pilele pentru ascutire) pot fi produse din diferite materiale (otel, ceramica, aliaje, etc) si pot avea mai multe forme si suprafete (cu profil rotund, oval, aplatizat, lise, cu striatii, diamantate, etc).

Se foloseste in felul urmator:

 

- Se tine de maner cu mana nedominanta (stanga, daca sunteti dreptaci, viceversa daca sunteti stangaci), capatul manerului fiind in dreptul degetului mare,
- Cutitul se tine cu atentie, ferm, in mana dreapta (pentru dreptaci,...),
- Masatul (pila pentru ascutire) se tine vertical, cu varful sprijit pe o carpa (sau alt obiect similar - pentru a impiedica alunecarea),
- Cutitul trebuie miscat pe suprafata masatului la un unghi de 20 de grade (+/-2 grade),
- Miscarea se face alternativ, pe fiecare parte a lamei,

- Se incepe atingand baza lamei cutitului (imediat langa maner) cu partea de sus a masatului (aproape de manerul acestuia),
- Se coboara lama incet pe suprafata masatului (la unghiul stabilit), tragand usor spre dumneavoastra, astfel incat sa ajungeti, la finalul miscarii, cu varfului cutitului in partea de jos (spre varful pilei),
- Repetati miscarea pe fiecare parte a lamei, alternativ,
- Pe masura ce deprindeti miscarea puteti creste cu atentie viteza.

Alte instrumente de ascutit

In prezent, exista sute de dispozitive pentru ascutit dar putine dintre ele sunt cu adevarat eficiente. Multe dintre acestea intra la categoria gadgeturi. Si aici trebuie sa va orientati in functie de producator, cei mai renumiti folosind materiale performante in realizarea acestora. Nu vom dezbate acum toate calitatile si dezavantajele acestora. Tot ce vrem sa spunem este ca, aceste instrumente, desi asigura un proces rapid, simplu si relativ sigur, niciodata nu vor obtine perfomanta unei ascutiri realizata in modul clasic prezentat mai sus.

Cum verificam taisul unui cutit?

Metoda 1:
Luati o rosie intreaga. Puneti lama cutitului pe rosie. Miscati cutitul pe rosie, doar 1 cm inainte si inapoi, fara sa aplicati nici o presiune. Daca cutitul taie rosia fara probleme, atunci este ascutit. Daca doar o storceste, atunci continuati ascutirea.

Metoda 2:
Luati o foaie de hartie. Tineti hartia de o latura. Taiati foaia cu cutitul, de sus in jos, de la mijlocul foii. Daca se taie usor atunci cutitul este ascutit.

Metoda 3:
Raderea parului de pe mana. Un cutit ascutit va taia parul de pe mana (sau de pe fata, daca vreti sa fiti cool) ca o lama. Nu este insa o metoda recomandata.

Metoda 4:
Unii folosesc metoda unghiei. Seamana cu metoda rosiei, doar ca este vorba de unghia dumneavoastra. Daca cutitul “musca” din unghie, atunci stiti ca este ascutit. Nu va recomandam insa deloc aceasta metoda.

Metoda 5:
Folositi cutitul in mod normal. Va veti da seama imediat daca taie bine sau nu.

Cateva sfaturi de ingrijire a cutitelor

- Pentru taiat, folositi numai tocatoare din lemn sau plastic. Sticla, ceramica, marmura sunt foarte dure si strica lama fina a cutitelor.
- Nu lasati cutitele in chiuveta. Nu numai ca puteti sa va raniti in timp ce spalati vasele dar taisul lor va suferi de la atingerea cu metalul chiuvetei sau cu celelalte vase din chiuveta.
- Nu bagati cutitele in masina de spalat vase. Caldura va strica manerele iar chimicalele din detergent va deteriora taisul fin al cutitului.
- Nu tineti cutitele in sertare (impreuna cu alte ustensile, sau cu alte cutite). Taisurile lor se vor lovi si astfel se vor toci. Pastrati cutitele in blocuri speciale din lemn sau pe suporturi
de perete (cu magneti).
- Tineti ordonat cutitele in locuri uscate si curate.
- Cutitele nu se folosesc pe post de desfacatoare de conserve sau sticle, surubelnite, etc. Niciodata!

 

 

 

Va recomandam cateva dintre produsele noastre pentru ascutit cutite
Masat pentru cutite Vitesse France Masat pentru cutite Vitesse France Piatra ascutire cutite Zwilling Masat ascutire cutite Zwilling Ustensila ascutire cutite Zwilling TWIN Sharp

 


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro