Cauta
Gatitul la wok

Multi considera bucataria chinezeasca ca fiind cea mai buna din lume. Este cu siguranta cea mai veche, cea mai completa si cea mai sofisticata, cu o traditie ce ne poarta cu mai bine de 3000 de ani in urma.

Tehnica de amestecare si rasturnare rapida a ingredientelor in foarte putin ulei, aflate intr-un recipient foarte incins poarta numele de “stir-frying” si este folosita in mod special pentru prepararea legumelor, a carnii de pasare ori peste.

Tigaia Wok
Tigaia wok se afla in centrul universului culinar chinezesc fiind un vas de gatit foarte versatil. Aceasta este relativ subtire, cu o forma semi-circulara de 25-40 cm in diametru, fiind folosita in majoritatea tarilor orientale. Mai poarta denumiri ca Wayan, Karachi ori Kuali. De obicei este facuta din otel, fonta, aluminiu cu strat antiadeziv ori inox.
Peretii vasului sunt inclinati pentru a permite scurgerea uleiului spre centru eficientizand astfel cantitatea de ulei folosita in procesul de gatit. De cele mai multe ori peretii vasului prezinta niste striatii folositoare in procesul de gatit stir-fry.
Baza tigaii este fie rontunjita fie plata. Wok-urile cu baza aplatizata, asemanatoare tigailor normale, sunt recomandabile pentru plitele comune (cu flacara, electrica, vitro-ceramica, etc.) intrucat baza permite contactul uniform cu sursa de caldura.

Procesul de gatit
Pregatirea ingredientelor este o etapa foarte importanta, gatirea se face rapid si cu foarte putine lichide. Rezultatele sunt foarte gustoase dar si foarte bogate nutritional.

Procesul de gatit incepe prin adaugarea unei cantitati mici de ulei de gatit intr-o tigaie wok incinsa la o temperatura mare. Uleiul este recomandat sa fie turnat pe peretii vasului pentru a nu se arde (intrucat la baza vasului temperatura este foarte mare).

Usturoiul, ghimbirul precum si alte condimente sunt de multe ori adaugate in ulei pentru a-l aromatiza. In momentul in care mirosul acestora incepe sa se faca simtit se adauga carnea (feliata, taiata cubulete sau fasii). Aceasta se prajeste amestecand energic folosind o spatula sau paleta de gatit iar apoi impinsa catre margine pentru a se scurge de ulei, striatiile vasului impedicand-o sa alunece inapoi. Se adauga legumele si restul ingredientelor lichide, procesul de gatit continuand in aceeasi maniera. Dupa ce legumele s-au gatit, carnea este readusa in tigaie. In acest mod, bucatarul poate controla timpul si modul in care fiecare ingredient este gatit.

Materiale
Tigaile wok din otel sau otel-carbon sunt cel mai des intalnite. De obicei sunt ieftine, relativ usoare, conduc foarte rapid caldura si au o durabilitate rezonabila.
Tigaile wok din fonta sunt mai grele si necesita timpi de incalzire mai lungi. Acestea sunt superioare celor din otel-carbon la uniformitatea distributirii caldurii si la durata retinerii ei. De asemenea, mancarea se lipeste mai greu.
Tigaile wok cu strat anti-adeziv prezinta un dezavantaj. Nu pot fi folosite la temperaturile ridicate necesare procedeului stir-fry (circa 260 °C) intrucat la aceste temperaturi stratul antiadeziv (de obicei facut din teflon) emana vapori toxici. Exceptie fac wok-urile marca GreenPan ce au un strat anti-adeziv ecologic ce permite atingerea unor temperaturi inalte (de pana la 450°C).

Tigaile wok din ceramica, au aceleasi proprietati ca cele din fonta insa au o greutate mai mica.
Tigaile wok Demeyere folosesc tehnologia 7-PLY: formate dintr-o baza groasa de 2.3 mm cu miez de aluminiu. Tehnologia speciala de realizare a acestor tigai permite obtinerea unei temperaturi mari la baza tigaii dar ceva mai reduse pe marginile ei, perfect pentru metoda de gatit „stir-fry”.

Tigaie wok 7-PLY Tigaie wok otel-carbon Tigaie wok fonta Tigaie wok inox
Vezi reteta Vezi reteta

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro