Cauta
Gatitul sub presiune
Gatitul sub presiune

Gatitul sub presiune este o metoda de gatit la temperaturi mai mari de 100°C (punctul de fierbere al apei), intr-o oala speciala care mentine o presiune crescuta in interior si nu permite scapari ale continutului preparat.
Gatitul in oala sub presiune este de 3 ori mai rapid decat la oalele clasice si e mult mai rapid decat prepararea la microunde (exceptand cantitatile foarte mici de alimente preparate). Aburul si timpul mai mic de preparare ajuta la pastrarea aromei, a mineralelor şi vitaminelor din alimente. In plus, gatitul sub presiune este ideal pentru prepararea mancarurilor ce necesita timp mare de gatire (cum ar fi carnea, legumele si alimentele uscate).
Oala face zgomot numai atunci cand avertizeaza la presiune ridicata.

Beneficii

- Gatit sanatos si rapid - asigura mentinerea mineralelor, vitaminelor si aromelor.
- Gatit economic - salvati aproximativ 70% din timpul dumneavoastra in bucatarie si 50% energie.
- Gatit mai sigur, mai silentios, mai curat, fara condens si miros.

Oala de presiune

Poate fi fabricata din aliaje de aluminiu (aluminiu dur) sau inox.

Daca materialul folosit este inox atunci baza contine aluminiu sau cupru pentru conductivitate termica ridicata (pentru incalzire uniforma si mentinerea caldurii).

Prezinta o garnitura care etanseizeaza capacul. Acesta la randul lui prezinta mai multe elemente de inchidere si securitate pentru a impiedica scaparile sub presiune accidentale din interiorul oalei.

De asemenea prezinta indicator de presiune si supape (valve de presiune) pentru eliberarea aburilor.

Manerele sunt ergonomice si termoizolante, confectionate din materiale dure si termorezistente

Mai poate prezenta o sita din inox care se pune in interiorul oalei in partea de jos, pentru ca alimentele preparate sa nu se lipeasca de baza vasului.

Oala de presiune

Mod de functionare

Alimentele sunt plasate in interior impreuna cu un anumit volum de apa care nu trebuie sa depaseasca 2/3 din capacitatea totala a oalei de presiune (uneori nu trebuie sa depaseasca 1/2 din capacitatea totala in functie de ingrediente).
Se monteaza corespunzator garnitura de etanseizare si se inchide corect capacul.
Se pune pe plita la o anumita temperatura in functie de tipurile de alimente utilizate si felul de mancare preparat.
Odata cu cresterea presiunii in interior se activeaza mecanismul de blocare al capacului (nu se deschide daca presiunea depaseste un anumit nivel).
La o presiune mai mare cu 1 bar (1 Kg pe cm patrat) fata de presiunea atmosferica, apa din interiorul oalei fierbe la 121°C. Cu cat e mai mare temperatura in interior cu atat mancarea se gateste mai rapid.
Supapele de presiune regleaza nivelul presiunii din interior daca este depasita o anumita valoare.

Reducerea presiunii aburilor si deschiderea capacului oalei

Deschideti capacul numai cand presiunea din interior a scazut. Reduceti presiunea astfel:

1. Reducerea lenta a presiunii: mutati oala de pe plita incinsa si lasati-o sa se raceasca.

2. Reducerea normala automata a presiunii: eliberarea treptata a aburilor prin deschiderea usoara a valvei de presiune.

3. Reducerea rapida a presiunii: eliberarea rapida a aburilor prin deschiderea completa a valvei de presiune.

4. Reducerea completa a presiunii: dupa ce indicatorul de presiune ramane la pozitia cea mai scazuta, deschideti capacul rotindu-l intr-un anumit sens pana ce sagetile indicatoare de pe capac si de pe oala sunt aliniate unul in dreptul celuilalt, apoi ridicati capacul.

Recomandari

Urmariti cu atentie si respectati instructiunile de utilizare.

Nu umpleti oala mai mult de 2/3 din capacitatea ei totala (vedeti marcajul din interiorul ei). Daca gatiti alimente care isi maresc volumul in timpul prepararii (cum ar fi orezul, fasolea sau alte legume uscate) nu umpleti oala mai mult de jumatate din volumul ei

Tineti intotdeauna oala de manere. Manevrati-o cu maxima prudenta mai ales cand este plina cu continut fierbinte. Puteti folosi manusi de protectie sau palmare.

Nu uitati niciodata sa adaugati lichid. La evaporare completa a apei, alimentele se vor arde iar oala se va supraincalzi.

Nu folositi oala fara continut pe plita incinsa, pentru a evita distrugerea ei.

Nu folositi oala pentru prajit in ulei sub presiune.

Nu se foloseste la gatit compot, mamaliga, mazare, paste, rubarba, arpacas sau alte cereale decat cele recomandate. Se formeaza o spuma care poate bloca valva de siguranta.

La aparitia oricarei probleme indepartati oala de pe sursa de incalzire si lasati-o sa se raceasca.

Puneti oala pe o plita potrivita in raport cu diametrul bazei oalei.

Amestecati sarea adaugata pana la dizolvare completa. Pentru evitarea deteriorarii materialului, nu pastrati oala mult timp cu apa sarata sau mancare foarte sarata in ea. In caz contrar se va produce coroziunea.

Cand mancarea din oala incepe sa fiarba, aerul din ea iese prin supapa de siguranta impingand valva. Manerul valvei se va ridica. Indicatorul de presiune va indica cresterea presiunii din interiorul oalei (arata dupa scurt timp ca un anumit nivel de gatit a fost atins).

Reducerea presiunii pentru unele feluri de mancare:
- Pentru mancare ce necesita timp redus de gatire folositi reducerea rapida a presiunii.
- Pentru legume cu timp mare de gatire/ supe/ carne complet acoperita de lichid (fara a depasi 2/3 din capacitatea vasului)/ cartofi/ orez: folositi reducerea lenta a presiunii. Nu folositi apa rece pentru racire.
- Pentru carne/ legume naturale/ legume congelate/ fructe proaspete/ mancare uscata: folositi reducerea normala sau rapida a presiunii (pentru carne gata preparata lasati 1 minut oala luata de pe plita inainte de reducerea presiunii).
- Pentru peste/ rizotto: folositi reducerea rapida a presiunii.
- Pentru mancare cu continut mare de grasime/ piure: folositi reducerea lenta a presiunii.
- Dupa gatitul carnii cu piele ( de ex.: limba) care se poate umfla sub efectul presiunii, nu luati carnea atunci cand are pielea bombata (risc de arsura).

Dupa gatitul mancarii gen piure sau cu continut mare de grasimi, dupa ce lasati cateva minute sa se raceasca, agitati usor oala inainte de a deschide capacul. Previne improscarea cu continut fierbinte la deschiderea capacului.

Nu fortati niciodata deschiderea capacului. Deschideti capacul numai cand presiunea din interior a scazut.

Va recomandam
Oala de presiune 22 cm diametru, 5 L capacitate Vitesse France Oala de presiune 22 cm diametru, 4,5 L capacitate Vitesse France Oala de presiune 22 cm diametru, 8 L capacitate Demeyere Oala de presiune 22 cm diametru, 5,8 L capacitate Calve Spain

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro