Cauta
Aranjarea mesei

Cum sa aranjezi masa pentru o cina festiva
Pregatirea mesei poate fi considerata o arta, atata timp cat modul corect de aranjare al farfuriilor, tacamurilor si paharelor se imbina perfect cu designul, culorile si ornamentele folosite, pentru a crea acea atmosfera dorita. O masa aranjata cu grija poate insemna o experienta culinara deosebita.

Regulile de aranjare a unei mese:
1. Spatiul trebuie folosit eficient
Alegerea farfuriilor se va face in functie de forma si dimensiunea mesei pe care o aranjam, astfel incat, ele sa se incadreze armonios in spatiul pe care il avem la dispozitie. Fata de masa trebuie sa fie confectionata din in sau din bumbac, la fel si servetelele folosite si nu trebuie sa depaseasca 30 - 35 cm pana la podea.

Sfat: O masa aranjata elegant permite folosirea a maximum trei culori dominante in acelasi timp. De exemplu, pentru masa de Pasti se pot folosi cu succes nuantele de galben, portocaliu si verde, care dau luminozitate si exprima mai bine spiritul acestei sarbatori.

2. Farfuriile se asaza primele
Farfuriile de baza le asezam la 1 - 2 cm fata de marginea mesei, iar intre ele distanta trebuie sa fie de 50 - 60 cm. Acestea sunt farfurii plate, peste care se asaza farfuriile primului fel de mancare. Cea de dedesubt trebuie sa fie mai mare decat cea de deasupra.

Odata ce farfuriile au fost aranjate, le putem folosi ca si reper pentru pozitionarea celorlalte elemente. De exemplu, paharele si, eventual, cestile vor fi amplasate in partea dreapta a farfuriei de baza, iar farfuria pentru unt si cea pentru salata sunt puse in partea stanga.

3. Asezarea tacamurilor si a servetelelor
Tacamurile se aranjeaza in ordine, din exterior, spre interior, incepand cu primul pana la ultimul fel de mancare, dupa cum urmeaza: furculitele, in partea stanga a farfuriei, iar cutitele si lingurile, in partea dreapta.

Singurele exceptii de la regula sunt cutitul pentru desert, asezat in fata farfuriei de baza, cu manerul in partea dreapta si taisul spre farfurie si furculita pentru desert, asezata cu manerul in partea stanga.

Taisul cutitelor va fi indreptat spre farfurie, iar alinierea tacamurilor trebuie facuta fata de marginea mesei, distanta fiind de 1 -2 cm pana la maner, ele situandu-se pe aceeasi linie cu marginea farfuriei. Dupa fiecare fel de mancare, tacamurile folosite trebuie stranse.

Servetelele se pun in stanga furculitelor sau sunt prinse cu un inel si impachetate intr-un mod decorativ, personalizat, asazandu-se, pentru inceput, chiar pe farfuria de baza.

4. Asezarea farfuriei pentru unt
Farfuria pentru unt este mai mica decat celelalte si se asaza la varful furculitei, in stanga farfuriei de baza, iar deasupra acesteia se pune cutitul pentru unt.

5. Asezarea paharelor
Paharele trebuie pozitionate deasupra cutitelor. Ele se aliniaza oblic, spre stanga, incepand cu cel mai mic si sfarsind cu cel mai mare.

Sfat: Daca servim la masa si cafeaua, aceasta o vom pune in dreapta farfuriei, cu lingurita asezata in partea dreapta a farfurioarei, pe care e pusa cescuta cu cafea.


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro