Cauta
Alegerea paharelor

Cum alegem paharele, in functie de vinul servit
Poate nu stiati ca forma paharului influenteaza in multe moduri gustul vinului. Un pahar de vin, cu o forma corespunzatoare, va pune in evidenta aroma vinului, in timp ce, o forma nepotrivita a unui pahar poate diminua aceasta aroma. Expertii stiu ca un vin nu are acelasi gust, baut din doua pahare diferite.

De ce anume trebuie sa tineti seama atunci cand cumparati pahare pentru vin
Acest tip de pahare trebuie sa fie cu picior, pentru a nu fi nevoiti sa tineti cupa in mana si, astfel, riscati incalzirea vinului si pentru a observa mai bine consistenta si culoarea acelui vin. Piciorul paharului pentru vin alb trebuie sa fie lung si suplu, in timp ce, paharul folosit pentru vinul rosu are piciorul mai scurt si, uneori, mai gros.

Cupa paharului trebuie sa fie suficient de mare, mai ingusta in partea superioara si avand o largime generoasa in partea de mijloc, tocmai, pentru a se obtine o mai buna aerare a vinului si a putea simti mai bine aroma. Cu cat diametrul gurii paharului este mai stramt si contactul cu aerul este mai mic, cu atat aroma vinului este mai concentrata.

Paharul pentru vin alb are cupa putin mai mica decat cea a paharului pentru vin rosu si putin alungita, iar diametrul in partea superioara este mai mic, deoarece, vinul alb este mai putin aromat. Vinul alb se bea rece, iar aceasta forma ii permite paharului sa-l mentina astfel.

Paharul pentru vin rosu are o capacitate dubla si deschizatura mai mare, el avand nevoie sa stea in contact cu aerul mai mult, fiind deja foarte aromat. Astfel, se poate consuma la temperatura camerei, iar aroma se simte mai intens.

Vinul rose, al carui gust este asemanator celui alb, se serveste in paharul de forma unei lalele. Aceasta forma este o imbinare armonioasa a caracteristicilor paharelor pentru vin alb si rosu, adica, are dimensiunea celui de vin alb si forma apropiata celui de vin rosu.

Indiferent de ceea ce se serveste ca bautura la masa, paharele pentru apa nu trebuie sa lipseasca. Ele sunt, in general, mari, solide si trebuie sa se asorteze cu restul paharelor de pe masa. Paharele pentru apa se mai numesc Collins si au fost denumite astfel dupa celebrul cocktail Tom Collins, ce contine gin, suc de lamaie, zahar si apa carbogazoasa.

In functie de rotunjimea formei unui pahar, puteti bea vinul cu inghitituri mai mari sau mai mici. De exemplu, paharul pentru sampanie este lung si ingust, ceea ce te obliga intr-un fel sa bei cu inghitituri mici, pentru a savura mai bine aroma.

O alta regula ar fi ca, paharul trebuie sa fie transparent, fara model, culoare sau striatii, pentru a putea aprecia culoarea vinului.

Vinul se toarna pana la nivelul diametrului maxim al paharului, reprezentand aproximativ jumatate din capacitatea paharului.

Paharele trebuie folosite cu grija si schimbate de cate ori se schimba si vinul. Nu este permis sa se toarne vin alb, dupa vin rosu sau invers, in acelasi pahar.

Chiar daca vinul este considerat un aliment, in unele tari, consumul lui este o arta.

Vezi produsele
Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro