Cauta
Soiuri de vinuri

Vinul reprezinta una dintre cele mai sanatoase si apreciate bauturi. Combinatiile de gusturi si arome, precum si varietatea soiurilor de vin intimideaza pe cei care nu se pricep la asa ceva. Astfel ca, noi vom incerca sa descifram o parte din tainele acestei bauturi, considerata pe buna dreptate a fi licoarea zeilor.

Franta este tara care a impus, pe plan mondial, o clasificare a calitatii vinurilor, astfel ca, pe cea mai joasa treapta se afla Vin de Table - vinul de masa, apoi Appellation d'Origine Vin Délimité de Qualité Supérieure (AOVDQS) - vinul de calitate superioara si pe cea mai de sus treapta se afla Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) - vin de cea mai buna calitate, provenit dintr-o regiune viticola consacrata.

Vinurile de masa sunt usoare, anonime, fara a avea o identitate de soi sau de podgorie, iar continutul minim de alcool este de 8,5%.

Vinurile de calitate superioara se obtin din soiuri de struguri cu insusiri superioare, cultivate in zone viticole delimitate, iar continutul minim de alcool este de 9,5%.

Vinurile de cea mai buna calitate sunt produse in zone viticole restranse si dupa reguli foarte stricte. Acest nivel al calitatii este dat de mai multi factori, printre care: continutul de zahar din struguri, proportia de boabe stafidite, continutul de putregai nobil - care este stabilit in functie de momentul recoltarii strugurilor. Continutul minim de alcool al acestor vinuri este de 11%.

Aceasta garantie a calitatii este acordata si in Romania, prin faptul ca producatorilor li se permite folosirea denumirilor de origine, iar de acest lucru se ocupa Oficiul National al Denumirilor de Oigine a Vinurilor (O.N.D.O.V), organism aflat in subordinea Ministerului Agriculturii.

O alta clasificare a vinurilor este data de continutul de zaharuri. Din acest punct de vedere, vinurile ne-spumoase pot fi:
- Vinuri seci, care au un continut de zahar de pana la 4,0 g/l
- Vinuri demiseci, cu zahar intre 4,0 g/l - 12 g/l
- Vinuri demidulci, cu un continut de zahar intre 12,0 g/l - 50 g/l
- Vinuri dulci, care au zahar peste 50 g/l.

Vinul rosu este un produs gasit in multe varietati, reflectand diversitatea solului, a climatului si a culturii din care face parte. El este preferatul bucatariilor europene.


 
Vinuri rosii

Cabernet Sauvignon este unul dintre cele mai cunoscute vinuri rosii. Recunoscut pentru gustul si aroma desavarsita, el este bogat, intens, cu putin gust de cirese sau ierburi aromatice. Cabernet Sauvignon este un vin uscat. Datorita acidului tanic din compozitie, acest vin iti da senzatia de gura uscata. Cabernet Sauvignon se bea mai ales la masa de pranz, alaturi de o mancare cu carne de rata, vita picanta, iepure, carnati sau rinichi.


Merlot este un vin versatil, mai putin sec decat Cabernet Sauvignon si are o culoare inchisa, cu o tenta de afine, prune, ciocolata si vanilie. Il poti asorta la o mancare nu prea condimentata. El merge cu mancarurile italiene consistente, dar si cu friptura de vita sau miel.


Pinot Noir este un vin rosu usor si delicat, dar complex. Culoarea sa poate fi mai inchisa sau mai deschisa si, in general, are aroma de cirese. Pinot Noir merge foarte bine la o masa cu somon, miel, pui, sunca sau carne de porc. Acest vin se asociaza, de obicei, cu mancaruri simple, dar bogate in vitamine.


Vinuri Albe

Chardonnay este unul dintre cele mai populare vinuri albe, deoarece este un vin echilibrat. De la un Chardonnay te poti astepta la arome de mere, pere sau vanilie. Se asorteaza foarte bine cu mancarurile frantuzesti si pastele cu sos sau bucataria californiana: pui grilled, somon, scoici, sau avocado.


Sauvignon Blanc este cel mai usor dintre vinurile albe si este recunoscut pentru aromele sale de citrice. Uscat si acid, este un vin sec foarte accesibil. Se asorteza foarte bine cu mancaruri usoare, precum carnea alba, pestele si fructele de mare.


Riesling-ul este un vin bogat si putin picant. Gustul este catifelat, aromat, texturat si complex, cu o aciditate destul de ridicata. Originea acestuia este incerta, unii specialisti afirmand ca este originar din Germania, de pe valea Rhinului, altii spun ca din Italia sau din Austria, regiunea Styria. Riesling-ul merge asociat cu mancarurile din carne de pui, porc sau peste.


Vinuri Rose

Dupa cum o sugereaza si numele, aceste vinuri au culori ce merg mai mult spre roz. Culoarea lor vine dintr-un soi de struguri rosii. Exista o tehnica speciala cu ajutorul careia se transfera din pigmentul strugurilor in vin, pentru a avea o culoare frumoasa. Aceste vinuri au devenit mai cunoscute in anii '80, cand vinurile albe erau la putere, iar producatorii incercau sa scape de surplusul de struguri rosii. Vinurile rose sunt uneori facute din amestecuri de vin rosu si vin alb, printr-o tehnologie speciala. Aceste vinuri sunt usoare si dulcegi, cu toate ca unele pot fi chiar foarte seci. Unele dintre ele, cum ar fi vinul rose facut din struguri Pinot Noir, Cabernet Blanc, White Zinfandel, Pinot Gris sunt foarte apreciate. Vinurile rose merg extraordinar de bine cu mancarurile condimentate din bucataria italiana sau asiatica.

 

Cum alegeti un vin bun

Exista persoane care stiu daca vinul sau sampania din fata lor este de calitate si chiar stiu ce gust ar putea sa aiba, doar analizand sticla. Atunci cand cumparam o sticla de vin, trebuie sa avem in vedere trei lucruri: cum arata sticla, din ce este facut dopul si ce informatii ne ofera eticheta.

Sticla este ambalajul care asigura cea mai buna conservare a calitatilor vinului si indiferent daca vinul imbuteliat este alb sau rosu, sticla ar trebui sa fie inchisa la culoare, pentru ca vinul este sensibil la radiatiile ultraviolete. Vinul este viu, tot timpul in transformare si odata imbuteliat, evolueaza in sticla. Evolutia lui este cu atat mai rapida, cu cat sticla este mai mica, astfel, acest vin trebuie consumat mai repede.

Este de preferat sa alegeti o sticla de vin cu dop de pluta, decat una cu dop de plastic sau silicon. Dopul de pluta este mai scump, dar mai bun din punct de vedere al calitatii. Un pret prea redus al vinului ar trebui sa trezeasca suspiciuni, referitor la calitatea bauturii.

O atentie sporita trebuie acordata etichetei. Pe eticheta sunt inregistrate denumirea, taria si categoria (de marca sau de masa). De asemenea, este mentionata cantitatea de zahar si anul fabricarii.
Un test pe care il puteti face, pentru a fi siguri de calitatea vinului pe care il cumparati, este acela de a intoarce sticla cu gatul in jos si, astfel, veti putea observa in lumina sedimentele care se aduna. Un vin de calitate are o cantitate redusa de sedimente.


 
Stiati ca?....

Stiati ca mirosul unui vin nou se numeste aroma, in timp ce vinul matur ne incanta simturile cu buchetul lui?

Stiati ca degustatorii de vin invart paharul, pentru ca vinul sa elibereze cele mai puternice arome? Ei umplu cu vin doar 1/3 din pahar, pentru ca aroma sa nu se piarda prea repede, atunci cand este amestecat.

Stiati ca vinul consumat in cantitati mici, ne poate ajuta sa slabim? Acesta nu contine grasimi, colesterol sau fibre. Ne asigura energie si ne ajuta la digestie. Cel mai indicat este vinul alb sec, pentru ca are mai putine calorii si proteine. Urmeaza vinul rosu, care este un foarte bun antioxidant.


 
Vezi produsele
Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro