Cauta
Dieta de primavara


O dieta de primavara te ajuta sa pierzi din greutate, sa-ti detoxifici organismul si sa-ti intaresti sistemul imunitar. In aceasta perioada ar trebui sa mancam mai multe verdeturi si legume, asta insemnand un aport substantial de vitamina C, calciu, magneziu si fier, ceea ce contribuie la fortificarea organismului nostru.

Ridichile, salata, spanacul sau ceapa verde sunt doar cateva dintre legumele bogate in vitamine, pe care nu ar trebui sa le evitati, in aceasta perioada, atunci cand mergeti sa va faceti cumparaturile, in piata sau la supermarket. Acestea sunt sanatoase, foarte bogate din punct de vedere nutritional, iar prepararea lor nu necesita mult efort sau un timp indelungat.


 

Ceapa este ingredientul cel mai folosit in bucatarie si se foloseste la un numar extrem de mare de mancaruri foarte diferite. Ea se afla la granita dintre condiment si leguma si, pe langa faptul ca da un gust deosebit de bun preparatelor culinare, are si nenumarate propretati terapeutice.
Ceapa verde contine uleiuri eterice, puternic mirositoare, acizi, fibre, vitaminele C, E, B1, B3, B6 si B9, calciu, magneziu, potasiu, fier si sulf, care stimuleaza metabolismul. In plus, alicina si cuercitina din ceapa au un efect puternic antioxidant, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii si a bolilor cardiovasculare. In plus, ceapa verde purifica si stimuleaza procesul de regenerare al celulelor. Prin prajire, ceapa isi schimba gustul si devine mai dulce si mai aromata.
Sfat: Ceapa cruda se amaraste foarte repede, dar daca doriti sa o pastrati mai multe ore, fara sa-si altereze gustul, puteti sa stropiti foile de ceapa cu putin otet sau cu suc de lamaie.

Retete recomandate:
>> Omleta picanta cu legume
>> Salata japoneza de pui cu orez

Produse recomandate:
>> Tocator ceapa
>> Presa usturoi, ceapa


Un alt condiment - leguma, extrem de benefic pentru sanatate este usturoiul. Acesta ne protejeaza de boli si ajuta la detoxifierea organismului.
Usturoiul verde contine alicina, o substanta cu efect de antibiotic, dar si o serie de vitamine si minerale, cum ar fi: siliciu, calciu, fosfor, sulf, potasiu etc, care contribuie la reducerea tensiunii arteriale, prevenirea virozelor respiratorii si mareste pofta de mancare.
Usturoiul, fie ca este intreg, zdrobit sau sub forma de sos, poate fi combinat cu cele mai diverse alimente. El poate fi adaugat in supe sau in mancarurile facute la cuptor, pe baza de carne, legume sau fructe de mare. Mujdeiul de usturoi pus peste cartofii copti, inainte sau dupa ce i-ati pus la copt, le vor da acestora un gust extrem de delicios.
Intreg sau taiat foarte marunt poate fi pus in ulei pentru a-i da acestuia o aroma deosebita, iar acest ulei aromat cu usturoi va putea fi folosit ulterior pentru diferite prajeli, marinate si mancaruri, precum cele de carne, legume, paste sau pe baza de aluat de paine.Daca stropiti o felie de paine prajita cu mujdei de usturoi, veti obtine o delicioasa paine prajita cu gust de usturoi. El mai poate fi adaugat si atunci cand gatiti bruschette.
Sfat: Cand cumparati usturoi, este bine sa verificati daca este tare la pipait, caci, daca are o portiune mai moale, inseamna ca se va strica incepand de acolo.
Daca ati facut mai mult mujdei de usturoi decat aveti nevoie, il puteti pune in frigider, intr-un vas bine inchis, astfel incat, sa nu intre aer si astfel il veti putea pastra cateva zile, fara sa se altereze.

Retete recomandate:
>> French Savoy Fondue
>> Spaghetti cu usturoi, ulei si ardei iute
>> Ratatouille proaspat

Produse recomandate:
>> Presa usturoi - Westmark
>> Presa 3 in 1


Ca si usturoiul si ceapa verde, prazul este o planta savuroasa, ce intareste sistemul imunitar si are un efect antiviral, datorita continutului mare de vitamina C. Are o aroma puternica si este bogat in vitamine si minerale, ce contribuie la detoxifierea organismului, in plus, este un bun diuretic.
Prazul poate fi combinat cu branza, rosiile, carnea de pui sau de vita. Mancarurile cu praz le puteti condimenta cu cimbru, busuioc, salvie sau patrunjel.

Retete recomandate:
>> Supa-crema de praz
>> Ciulama de praz


Ridichile reprezinta ingredientul salatelor sanatoase. Putini stiu, insa, despre calitatile terapeutice ale acestei legume. Egiptenii apreciau ridichile foarte mult, in timp ce grecii ofereau zeilor ridichi de aur.
Ridichile sunt o sursa excelenta de fibre alimentare, minerale, precum potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc, fluor si oligoelemente. Ridichile sunt bogate in vitaminele A, C si B, acid folic si au proprietati de detoxifiant si intaritor al imunitatii.
Consumul de ridichi ajuta la indepartarea senzatiei de balonare, dar si a indigestiilor, iar frunzele proaspete de ridichi sunt la fel de folositoare, contribuind la tratarea congestiei pulmonare, a durerilor faringo-laringiene etc.
Exista ridichi rosii, albe, negre si galbene. Ridichiile rosii ajuta la o mai buna functionare a ficatului, iar cele negre stimuleaza circulatia sangelui si previne bolile aparatului respitator. Ridichile pot fi consumate si pe stomacul gol, nu numai in salate si sunt recomandate in curele de slabire.

Retete recomandate:
>> Legume asezonate cu 4 sosuri


Salata verde ar trebui sa fie nelipsita din meniul zilnic, mai ales in aceasta perioada. Frunzele de salata contin vitamine - A, B, C, D si E, minerale - zinc, iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si fibre, toate acestea fiind absolut necesare organismului.
Salata verde stimuleaza digestia si accelereaza procesul de eliminare a resturilor alimentare, motiv pentru care este recomandata in curele de slabire.
Nutritionisti sustin ca meniul unei persoane sanatoase ar trebui sa contina 60% mancare alcalina si 40% mancare acida, conceptul de baza fiind acela ca trebuie sa iti mentii corpul alcalin, deoarece atunci cand acesta devine acid in interior, apar diverse probleme de sanatate. Astfel, nutritionistii recomanda salata verde, aceasta fiind alcalina si extrem de hranitoare. Puteti consuma salata verde la fiecare masa.
Sfat: Pentru a pastra salata verde la frigider cat mai mult timp, scoateti frunzele de pe capatana si sa le spalati bine cu apa rece. Apoi, acestea trebuie uscate, deoarece apa care ramane pe ele grabeste procesul de ofilire. Pentru a le usca, puteti folosi un uscator pentru salata.

Retete recomandate:
>> Salata Caesar
>> Salata Nicoise
>> Salata de cruditati

Produse recomandate:
>> Uscator salata 5 l - Westmark


Sparanghelul este o planta cu proprietati remineralizante, folosita din cele mai vechi timpuri, in special pentru efectele diuretice pe care le are. Este o excelenta sursa de vitamina K, acid folic, vitamina C si vitamina A. Mai contine complexul de vitamine B - B1, B2, B3 si B6, fibre, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu si proteine.
Sparanghelul este de trei feluri: alb, verde si roscat. Cel roscat este mai rar, iar cel mai cunoscut si mai gustos este cel verde. Il puteti gasi in piete, in stare proaspata, din luna mai si pana pe la mijlocul lunii iunie. Spre deosebire de alte legume, unde exemplarele mai fine sunt mai fragede, tulpinile groase de sparanghel sunt cele mai gustoase si mai fragede.
Stiati ca o singura portie de sparanghel - aproximativ 150 de grame, asigura 70% din necesarul de acid folic al organismului intr-o zi?
Sfat: Unii nutritionisti recomanda prajirea sparanghelului in ulei, motivand prin faptul ca nutrientii ce dau gust si aroma legumei sunt solubili in apa, acestia pierzandu-se deci in mare parte in timpul fierberii. Uleiul fierbinte pastreaza acesti nutrienti insa in interiorul tulpinii, intensificand astfel gustul si aroma sparanghelului.

Retete recomandate:
>> Sparanghel pane cu garnitura de rosii si usturoi
>> Somon cu cartofi si sparanghel
>> Risotto de sparanghel si bureti

Produse recomandate:
>> Oala pentru sparanghel 4,3L
>> Paleta servire
>> Oala fiert legume/paste 16 cm, 4,5 l - Demeyere


Spanacul este un aliment foarte sanatos, iar proprietatile lui curative se cunosc inca din cele mai vechi timpuri, el fiind numit si "matura intestinului", deoarece curata si regenereaza sistemul digestiv.
Frunzele proaspete de spanac reprezinta o sursa bogata de vitamine A, C, E B1, B2, B3, B6 si K, ce are un rol vital in intarirea oaselor. Mai contine magneziu, calciu, potasiu, iar 100 g de spanac asigura 25% din necesarul de fier din organism.
In plus, spanacul contine substante antioxidante si anticancerigene, iar frunzele lui delicate reprezinta ingredientul favorit al bucatarilor din intreaga lume.
Spanacul are efecte benefice in cazul anemiei, este cicatrizant, are rol de laxativ, scade nivelul colesterolului si ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Cercetatorii au descoperit recent in spanac anumiti nutrienti, numiti glicoglicerolipide, ce au un rol important in protejarea mucoasei tractului digestiv, prevenind orice fel de inflamare a acestuia.
Proprietatile antioxidante ale spanacului se micsoreaza semnificativ prin fierbere sau gatirea cu abur.

Sfat: Odata cumparat din piata, spanacul se pune in chiuveta, sub jetul de apa, apoi este bine sa-l tineti in apa sarata, circa 30 de minute, pentru a indeparta praful sau inseticidele, iar in final se clateste din nou.
Este necesar ca spanacul sa fie oparit, tinandu-se foarte putin in apa fierbinte, tocmai pentru a nu-si pierde din proprietatile nutritive.
Daca in timpul prepararii isi schimba culoarea din verde crud, in verde galbui, atunci el nu trebui consumat, devenind daunator pentru organism.

Retete recomandate:
>> Placinta cu spanac in stil oriental
>> Supa-crema de spanac
>> Rulouri de sunca cu spanac si curcan

 


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro