Cauta
Fondue - preparare si servire




Fondue este un fel de mancare specific frantuzesc si elvetian. Aparut in Elvetia, initial acesta consta in topirea intr-un vas a mai multor sortimente de branzeturi specifice zonei, folosind un arzator portabil. Se servea din acelasi bol, folosit la comun, fiecare persoana luand o bucatica de paine cu ajutorul unei furculite speciale si inmuind aceasta in branza topita din vasul fondue. Prima data, aceasta metoda a aparut pentru a folosi branza care se intarise deja. Reteta de fondue traditionala contine un amestec de branzeturi Emmenthaler si/sau Gruyere si vin.


SCURTA ISTORIE

Termenul "fondue" isi are radacinile in verbul "fondre", care tradus din limba franceza inseamna "a topi".

Cea mai veche reteta cunoscuta de fondue de branza dateaza inca din 1699, dintr-o carte publicata la Zurich cu numele de "Kass mit Wein zu kochen", insemnand "A gati branza cu vin". Aceasta reteta presupunea topirea unor sortimente de branza (fie sub forma rasa, fie bucatele), impreuna cu vin si servirea lor prin inmuierea unor bucati de paine. Totusi, numele de "fondue de branza", pana la sfarsitul secolului al 19-lea, se referea la o metoda de preparare ce includea si oua; in retetele create de La Chapelle sau Brillat-Savarin, acest fondue era un fel de mancare ce se situa undeva intre oua ochiuri cu branza si branza souffle.

Gastronomul francez Brillat-Savarin a mentionat fondue in scrierile sale inca din secolul 19. Cu toate acestea, fondue a inceput sa fie populara abia in 1952, cand bucatarul-sef Konrad Egli a introdus aceasta reteta in meniul restaurantului Chalet Swiss din New York.

Ulterior, denumirea s-a extins pentru a cuprinde si alte ingrediente, atata timp cat metoda de preparare si servire ramanea aceeasi: inmuierea unui ingredient in vasul folosit la comun, in care a fost topit un alt ingredient. De exemplu se mai pot folosi fructe inmuiate in ciocolata topita, sau bucati de carne preparate in ulei incins in vasul fondue. Aceasta metoda din urma se mai numeste si "fondue bourguignonne".


TIPURI DE VASE

 

Set fondue ciocolata 6 piese Bergner
Set Fondue - Emile Henry
Vase din ceramica
Vasul traditional pentru fondue de branza este "caquelon" - un vas greu, lat, nu foarte adanc, din ceramica ce pastreaza si distribuie uniform caldura. Acest vas este o alegere foarte buna pentru fondue-ul din branza, putand fi utilizat si in cuptorul cu microunde. Pentru acest tip de vase sunteti sfatuiti sa folositi caldura scazuta si constanta, acesta fiind unul din motivele pentru care nu sunt recomandate pentru fondue cu ulei sau supa, ce necesita temperaturi ridicate.


Set fondue 8 piese KitcheCraft
Set fondue 10 piese/1,75L
Vase din metal
Acestea sunt esentiale pentru fondue cu ulei si supa, care trebuie sa aiba temperatura atat de ridicata incat
sa prajeasca sau sa fiarba carne sau legume. Cele mai bune vase pentru fondue, ce pot fi utilizate in orice context, sunt vasele din fonta emailate, deoarece fonta suporta temperaturi foarte inalte, putand fi expusa direct la flacara si mentine temperatura constanta o perioada indelungata de timp.

 



PREGATIRE SI SERVIRE

Fondue de branza, dupa cum am spus, consta intr-o combinatie de branzeturi, vin si condimente. Pentru a pregati, in prealabil, vasul special, se unge in interior cu jumatate de catel de usturoi. Apoi se adauga vin alb, branza si, deseori, se adauga si lichior de cirese. Se poate adauga un pic de amidon din porumb, pentru a preveni separarea ingredientelor.

In timpul incalzirii compozitia se va amesteca incontinuu, in vasul special (numit in franceza "caquelon"). Atunci cand este gata, se serveste luand cubulete de paine, cu o furculita speciala, si inmuindu-le in amestecul fierbinte. Amestecul fondue de branza ar trebui mentinut suficient de cald incat sa fie moale, lichid, dar sa nu fie atat de fierbinte incat sa arda. Daca aceasta temperatura este mentinuta pana cand fondue este gata, se va crea o crusta subtire de branza prajita (dar nu arsa) la fundul vasului caquelon. Aceasta metoda se numeste "la religieuse", in franceza insemnand "calugarita".

In plus, pentru servirea fondue-ului de carne mai trebuie sa stiti ca se foloseste furculita proprie pentru a inmuia carnea in uleiul incins. Aceasta se va prepara in functie de cat o veti lasa in ulei. Apoi se scoate furculita din uleiul incins si se aseaza mai intai in farfurie, pentru a se raci. Din motive de siguranta, nu duceti furculita direct la gura. Odata racita, puteti asorta carnea cu dressing-ul dorit.


TIPURI DE FONDUE DE BRANZA
- din Elvetia:
  Neuchateloise: se foloseste branza Gruyere si Emmental;
  Moitie-moitie: se foloseste branza Gruyere si Fribourg;
  Vaudoise: se foloseste doar branza Gruyere;
  Fribourgeoise: se foloseste branza Fribourg, cu mentiunea ca, adeseori, in loc de bucati de paine se folosesc bucati de cartofi pentru a se inmuia in amestec;
  Innerschweiz: se foloseste branza Gruyere, Emmental, Sbrinz;
  Appenzeller: se foloseste branza Appenzeller si smantana;
  Tomato: se foloseste branza Gruyere, Emmental, pasta de rosii si vin;
  Spicy: se foloseste branza Gruyere, ardei rosu, ardei verde si chilli;
  Mushroom: se foloseste branza Gruyere, Fribourg si ciuperci;
   
- din Franta (zona alpina):
  Savoyarde: se foloseste branza Gruyere de Comte, Emmental si Beaufort;
  Jurassienne: se foloseste branza Comte maturata;
   
- din Italia (zona alpina):
  Fonduta: se foloseste branza Fontina, lapte, oua si trufe;

ALTE TIPURI DE FONDUE

- cu CARNE
    Bourguignonne: consta intr-un vas fondue plin cu ulei incins, in care fiecare isi poate inmuia bucatele de carne pentru a le gati; pentru condimentare, diverse sosuri sunt oferite pe marginea vasului; Chinoise: consta intr-o metoda frantuzeasca prin care carnea este amestecata cu legume si gatita intr-un vas fondue cu supa.

- cu CIOCOLATA
    Intr-un fondue de ciocolata, se inmoaie bucati de fructe sau produse de patiserie in vasul special plin cu ciocolata topita si se servesc. Se mai pot folosi miere, caramel, nuca de cocos si fondante in amestec cu ciocolata.

 

 


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro