Cauta
Biftecul tartar

biftec tartar


Sau beef-steak tartare, este un preparat pe baza de carne cruda de vita, tocata marunt, care poate fi si marinata in vin sau alcool (whisky sau cognac); de obicei se serveste cu ceapa tocata fin, capere si verdeturi, alaturi de piper negru proaspat rasnit si sos Worchester, cu un galbenus de ou crud, pe paine de secara unsa cu unt.

Desi exista foarte multe povesti despre legatura acestui preparat cu razboinicii tatari din Asia Centrala, nu este de fapt nici o dovada istorica a consumului acestora de carne cruda, si, chiar daca ar fi asa, nu avem nici o explicatie pentru aparitia acestei retete abia la inceputul secolului XX. Numele poate veni de la sosul tartar, care il acompaniaza adesea, sau de la ideea ca tatarii erau primitivi – de unde si variantele alternative ale preparatului, boeuf cannibal si boeuf a l'americaine.

A fost pentru prima oara servit in restaurantul Lavan’s, iar in editia din 1921 a Ghidului Culinar al Casei Escoffier apare sub numele de steak a l'americaine, preparat fara galbenus de ou, servit cu sos tartar pe margine.

In timp, distinctia intre biftec a l'americaine si variantele sale a disparut; editia din 1938 a Dictionarului Gastronomic Larousse descrie biftecul tartar drept carne de vita cruda, tocata, cu galbenus de ou crud, fara nici o mentiune despre sos.

In Belgia se serveste cu cartofi prajiti si cu multe condimente si verdeturi, in Danemarca are multe adaosuri, in Germania carnea poate fi si de porc, dar fara ou sau capere, varianta mexicana este cu carne marinata in suc de limete sau vin, in Nepal se serveste cu carne de bivol amestecata cu ulei de mustar, seminte de fenicul, usturoi pisat si condimente, in Olanda nu este servit crud, ci sotat putin in unt, sare, piper si usturoi, ramanand insa roz in mijloc si foarte moale, iar in Franta se numeste tartare aller-retour, carnea fiind putin fripta, cat sa aiba o crusta foarte subtire.

 

 


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro