Cauta
Orezul

orezul

Orezul are doua forme salbatice: Oryza rufipogon (planta anuala, orezul salbatic clasic) si Oryza nivara (planta perena). Ambele se pot incrucisa impreuna la fel si cu orezul cultivat, de aceea unii cercetatori sunt de parere sa fie tratate ca aceeasi specie.

Orezul salbatic este intalnit numai in regiunile tropice si subtropice umede din Asia: Burma, Thailanda, Laos si sudul Chinei (valea Yangtse), de asemenea in Coreea de Sud, orezul cu spicul lung sau scurt. Varietatile mai importante sunt:

- Oryza sativa var. japonica, orez cu bobul scurt;
- Oryza sativa var. javanica;
- Oryza sativa var. indica, orez cu bobul lung;
- Oryza glaberrima, orezul african;
- Oryza glutinosa este cultivat in China sau Thailanda.

 

Asa numitul orez salbatic (cu bobite negre), Zizania aquatica, nu apartine familiei Oryza.

Orezul se gaseste intr-o varietate de culori si forme. Avem, astfel, orez alb (bob decorticat), integral, brun (nedecorticate), cu bob rotund (folosit in bucataria japoneza), basmati (foarte aromat), camargue rosu (lipicios, cu gust de nuca), arborio (pentru risotto), jasmine, parfumat Thai etc. Trebuie stiut ca in coaja orezului se gasesc uleiuri esentiale (doua fosfolipide si un sterol), importante pentru hranirea si pentru repararea membranei celulare.

Este un aliment de baza pentru aproape jumatate din populatia globului, furnizeaza energie organismului, stimuleaza activitatea cerebrala si creste speranta de viata.

Din punct de vedere nutritional, cel mai bun soi de orez este cel brun. 100 g de orez brun ne furnizeaza 99 mg de potasiu, 43 mg de magneziu, 120 mg de fosfor si 0,14 mg de vitamina B1.

In schimb, aceeasi cantitate de orez alb ne ofera 54 mg de potasiu, 11 mg de magneziu, 43 mg de fosfor, iar vitamina B1 dispare prin procesare

Orezul nedecorticat poate fi gasit in magazinele specializate in vanzarea produselor naturale sau bio.

Basmati, considerat cel mai aromat dintre toate varietatile de orez, se poate pregati astfel: se pune cantitatea de orez in apa rece si se lasa cam 100 de minute, schimband apa de cateva ori, dupa care se scurge si se adauga dublul cantitatii de apa pentru fiert. Se lasa vasul descoperit si cand apa incepe sa fiarba se acopera cu un capac, lasandu-l exact 10 minute; se stinge focul si se mai lasa, tot acoperit, inca 15-20 de minute, dupa care se amesteca un pic cu o furculita. Se poate consuma simplu, ca garnitura, sau ii putem adauga unt sau ulei de masline, sare, iar pentru culoare se foloseste sofran sau curcuma la fierbere.

 


orezul  
 

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro