Cauta
Piperul

piperul

Piperul este originar din padurile musonice din India. Din acest motiv clima din regiunea pacifica este cea mai potrivita pentru cultivarea lui. Cei mai mari cultivatori de piper sunt Malaezia, insula Borneo, India si Brazilia.
Piperul este fructul unei plante cataratoare, vesnic verde, ce atinge inaltimi de pana la 8 metri in mod spontan sau 4 metri in culturi. Planta de piper rodeste incepand din al optulea an de viata timp de 20 de ani iar fructele sunt, in functie de stadiul de coacere, de culoare verzi sau rosii, asemantoare la forma cu coacazele. In functie de perioada de recoltare si de prelucrare piperul este de 4 feluri.

Piperul verde este recoltat inainte de coacere, murat in sare sau saramura de otet sau congelat-uscat printr-un procedeu special, imediat dupa recoltare.

Piperul negru este un piper recoltat necopt si uscat la soare dupa ce a fost cules. In urma acestui proces devine negru si dur la textura, iute si intepator la gust si miros.

Piperul alb are boabe rosii, coapte, care se tin la inmuiat o saptamana inainte de a li se indeparta coaja. Apoi boabele sunt uscate la soare devenind gaben-albicioase.

Piperul rosu are boabe de culoare roz cand este cules si nu este prelucrat.

Piperul cayenne se obtine din diferite tipuri de ardei iuti, se gaseste uscat (intreg sau macinat), sub forma de praf sau ca ulei de ardei iuti.

In forma naturala piperul nu are miros, dar gustul sau este picant si usor iute. Gustul intens al piperului este dat de subtanta care ii poarta numele: piperina alcaloida. Piperul verde este foarte aromatic. Cel negru este iute. Piperu alb este fin si mai putin iute. Piperul rosu este dulceag, picant si usor iute. Piperul este cel mai popular condiment al lumii si, in prezent, se regaseste pe intreg globul desi a avut perioade in indelungata sa istorie in care a fost exagerat de scump fiind cunoscut si folosit ca un condiment rafinat in bucataria Imperiului Roman. Aroma piperului verde este potrivita cu carnea de vanat, porc si miel dar si in sosuri pentru paste, marinate sau supe creme. Bucatelele de capsuni presarate cu piper verde zdrobit sunt considerate un desert rafinat. Piperul negru isi scoate in evidenta caracterul picant in sosuri, supe si marinate, carne fripta la gratar, tocanite sau umpluturi cu carne, dar si in mancarurile cu paste.

Datorita caracterului sau delicat, piperul alb este folosit la salate, la mancarurile de peste, sosuri fine sau branzeturi.
Piperul rosu se preteaza a fi folosit cu branzeturile de capra, dar si alaturi de fructe.
Piperul cayenne are un gust si o aroma iute si se foloseste la mancarurile pe baza de carne si zarzavaturi; are un gust deosebit si la limonada, dar se foloseste doar un mic praf.

Piperul este un condiment universal si se foloseste murat (cel rosu sau verde), uscat si macinat (cel alb sau negru). Piperul negru face parte din amestecurile de baza ale bucatariei universale, de la cele de curry la cele de quatre epices. Daca sunt folosite boabele intregi, incercati sa le indepartati la sfarsitul procesului de preparare. Daca folositi piperul macinat, adaugati-l doar in etapa finala a procesului de preparare. Pentru o aroma mai puternica, folositi o rasnita de piper si macinati boabele de piper in momentul adaugarii la mancaruri.

 


 
 

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro