Cauta
Piatra de gatit

Piatra de gatit

Pietrele de gatit au calitatea de a rezista la temperaturi inalte, de a distribui uniform caldura in toata masa lor, nu degaja fum, iar file-ul de pui, peste, vita, legumele sau crevetii, toate se prajesc pe piatra in suc propriu.
Pietrele de gatit nu au in compozitie substante nocive corpului uman si sunt finisate cu diferite dimensiuni si grosimi.

Cand achizitionam o piatra se tine cont de dimensiunea cuptorului in care o vom utiliza.
Exista mai multe tipuri de pietre, categorisite in functie de compozitie, calitate, provenienta si dimensiuni; tot in functie de aceste criterii difera si pretul lor. 
Daca nu sunteti campioni la gratar si il folositi o data pe an, sau va plac feliile groase de carne grasa sau pulpele mari, atunci piatra nu este o optiune buna sau economica pentru dumneavoastra.

Pe piatra se gatesc felii subtiri de carne, fileuri de peste sau pesti mici copti in folie de aluminiu, fructe de mare si legume. In general mancare dietetica, fara grasimi, care se prepara termic in maximum 10-15  minute.

Piatra este buna si pentru copt pizza, ciabatta sau paine.

Exista mai multe tipuri de pietre:
- Piatra de Lava sau Piastra Lavica, care este o piatra de gatit provenita din roca vulcanilor Etna sau Vezuviu;
- Piatra Olarului (Steatitul, sau Piatra Saponaria, Gesso di Briancon) formata  din talc, magnezit si dolomit.

Gatitul pe piatra este o veche traditie, ea pastrand gustul si aroma alimentelor.

 

Instructiuni de pregatire a pietrei inainte de prima utilizare:

Se pune piatra in cuptor si se incalzeste cuptorul la 200° C, pentru 30 min. Se scoate piatra, cu manusa antitermica si dupa ce se raceste putin, se unge cu ulei pe ambele parti (se recomanda ulei de masline, pentru ca are punctul de fum scazut). Se mai tine in cuptor o ora, la 200° C. Dupa aceea se spala doar cu apa calda.
Se recomanda sa se repete acest tratament, in mod regulat. Folositi piatra intotdeauna pe aceeasi parte. Piatra se poate incalzi si pe flacara folosind o sita metalica intre flacara si piatra.

Atentie: nu se supune piatra la socuri mecanice si termice, nu se aseaza fierbinte pe suprafete reci sau umede si nu se scufunda fierbinte in apa.

Piatra aflata la temperatura camerei nu se pune in cuptorul incins la 200° C. Piatra se pune in cuptor, iar apoi se ridica temperatura la 200° C.

Nu se gatesc pe piatra alimente congelate, nu se atinge piatra cand este calda sau mai devreme de 40 minute dupa ce a fost luata de pe foc sau scoasa din cuptor. Piatra nu se pune direct pe flacara, se foloseste o sita metalica.

Dupa utilizare se spala doar cu apa calda, fara detergent, iar daca este imperios necesar, folosim detergent neutru.

Orice fisuri aparute nu afecteaza utilizarea ulterioara a pietrei.

Pentru a o utiliza, o incalzim 1-2 ore la 240° C in cuptor, pe o plita pe flacara aragazului, sau direct pe carbunii gratarului.
Piatra incalzita pana la aproape 260° C se aduce la masa, (folosind manusi speciale) unde se pune pe un suport antitermic si apoi nu ne ramane decat sa gatim pe ea bucatile de carne sau legume pregatite dinainte.

 


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro