Cauta
Decantarea vinului

Simplu spus, decantarea reprezinta procedeul de separare a depunerilor ce se formeaza in sticlele de vin.

Inainte ca tehnologia moderna sa permita o filtrare aproape perfecta a vinului era normal ca vinul turnat direct din butoi sau chiar sticla sa contina un procent considerabil de materie solida. Pentru a evita aducerea la masa a unui vin cu aspect inestetic, acesta se decanta in niste recipiente numite decantoare.

In perioada Romei antice a fost folosita pentru prima data sticla la fabricarea acestuia insa dupa caderea Imperiului producatia de sticla fiind insuficienta, decantoarele au fost fabricate din bronz, argint, aur sau ceramica. In perioada Renasterii, venetienii au fost cei care au reintrodus sticla si au dat forma consacrata a acestor recipiente, gatul subtire si lung ce se deschide intr-un corp larg pentru a mari suprafata de expunere, permitand vinului sa interactioneze cu aerul.

Vezi toate accesoriile pentru vin de la KitchenShop

In zilele noastre, majoritatea vinurilor din comert nu prea au nevoie de decantare. Procedeele moderne asigura o claritatea si o filtrare aproape perfecta a vinului, chiar cu riscul diminuarii aromei sau disparitia unor proprietati. Printr-o serie de procese de filtrare si de limpezire, folosind substante organice (clei de peste, gelatina, albus de ou, lapte) sau anorganice (pamant de Spania, bentonita, ferocianura de potasiu) sunt indepartate impuritatile iar vinul devine mai limpede.

Cu toate acestea, exista si la ora actuala, unele tipuri de vin ce beneficieaza de pe urma decantarii precum Bordeaux, Cabernet Sauvignon sau Barolo.

Vinurile ce au fost invechite in sticle peste 7 ani, in special cele rosii, vor dezvolta niste sedimente ce, trecand peste aspectul estetic, daca sunt inghitite vor avea un gust nu tocmai placut. Acest tip de vinuri sunt cele ce beneficiaza cel mai mult de pe urma decantarii.

Cum se procedeaza?
Sticlele se aduc din pivnita (unde au stat in pozitie orizontala) cu 24 - 48 ore inainte de servire. Se lasa in pozitie verticala, timp in care depunerile ajung la baza.

In cazul vinurilor vechi, se prinde decantorul in mana stanga si sticla cu vin in mana dreapta, se aseaza partea superioara a sticlei pe marginea decantorului tinut inclinat si se lasa vinul sa curga usor pe peretii acestuia. Cand acesta incepe sa se tulbure, se incetineste turnarea, iar cand apar depuneri, se ridica sticla de pe decantor. Pentru a putea urmari deplasarea depunerilor in timpul decantarii, de la baza sticlei spre varful acesteia, se recomanda ca operatia sa se execute la flacara unei lumanari.

Aerarea
Majoritatea vinurilor sunt vii, in sensul ca isi schimba compozitia chimica pe masura ce imbatranesc. Vinul absoarbe oxigen si, ca si celulele organismului uman, se oxideaza. Vinurile tinere isi imbunatatesc aroma si savoarea prin aerare. De aceea este indicata aerarea inainte de servire. A scoate dopul din sticla si a lasa vinul acolo sa se aereze este o solutie complet ineficienta. Gatul sticlei este prea stramt pentru a permite vinului sa respire. Astfel, se poate folosi un decantor ori un aerator. Un aerator promite sa aereze vinul pe masura ce il treci prin el, fara sa fie nevoie sa stea un timp mai indelungat in decantorul de sticla.

Acest procedeu ce are ca rezultat accentuarea expresiei aromatice dar si dezvoltarea unor arome mai complexe ce in mod normal, daca vinul s-ar pastra in sticla, ar dura mai multi ani.

In general, se spune ca decantarea ajuta si la reducerea astringentei taninurilor sau la diminuarea unor probleme de aroma. Unele studii sustin ca aerisirea vinului poate conduce la o oxidare rapida a unor compusi, ceea ce poate da senzatia unor taninuri mai catifelate.

Cum se procedeaza?
Pentru a aerisi un vin se poate folosi fie un aerator fie un decantor. In cazul decantorului vinul se va turna pana la nivelul diametrului maxim al acestuia astfel incat suprafata de expunere sa fie cat mai mare. Aeratorul are rolul de a oxigena vinul pe masura ce trece prin el, si poate fi intalnit in numeroase forme.

Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro