Cauta
Congelarea alimentelor

despre ceaiuri

Inghetarea mancarii nu aduce o imbunatarire a aromei sau texturii acesteia, insa daca este realizata corect va prezerva majoritatea calitatii produsului proaspat. Stabilirea timpului maxim de depozitare in congelator a unui produs este mai greu decat pare la prima vedere.

Mai jos se afla un tabel in care este listat timpul aproximativ pe care pot sa il petreaca unele produse in congelator la o temperatura de -18°C, daca au fost preparate si impachetate corect. Pentru a mentine o calitate cat mai buna a alimentelor, incercati sa le tineti in congelator o perioada cat mai scurta.

Tipul de aliment Luni petrecute la -18°C
Fructe si legume 8 - 12
Carne proaspata 6 - 9
Peste 3 - 6
Carne tocata 3 - 4
Carne sarata 1 - 2

Congelarea legumelor

Daca vreti sa urmati aceasta cale pentru a mentine legumele proaspete o perioada cat mai mare de timp, va trebui sa urmati anumite etape.

Oparirea

Efectuarea acestui procedeu inainte de introducerea lor in congelator este o etapa absolut necesara pentru majoritatea legumelor. Acest proces reduce actiunea enzimelor care pot afecta aroma, culoarea si textura.

Oparirea legumelor curata suprafata acestora de praf si microorganisme si in acelasi timp ajuta la incetinirea pierderii de vitamine. Legumele vor deveni de asemenea mai moi si vor fi mai usor de impachetat.

Timpul de procesare a legumelor este foarte important si variaza in functie de tipul si marimea acestora. Daca alimentele sunt tinute prea putin la fiert, atunci actiunea enzimelor se accelereaza, iar rezultatul este mai daunator decat daca nu am mai fi executat aceasta etapa. Daca le tinem prea mult in oala, atunci pierdem la capitolele: aroma, culoare, gust, vitamine si minerale. Exista doua tipuri de oparire a alimentelor si anume: oparirea in apa si oparirea cu abur.

Oparirea in apa, este cel mai satisfacator procedeu care poate fi aplicat in bucataria fiecaruia. Se poate folosi o oala cu design special pentru fierberea legumelor. Aceasta este prevazuta cu un cos metalic, care faciliteaza introducerea legumelor in apa clocotita si scurgerea acestora dupa ce se incheierea procesului de oparire.

Se folosesc aproximativ 7 litri de apa la fiecare kg de legume. Se pun legumele in cosul pentru fierbere si se coboara in apa clocotita dupa care se pune capacul oalei. Apa ar trebui sa reajunga la temperatura de fierbere in maxim un minut. Daca aceasta nu se intampla inseamna ca ati folosit prea multe legume pentru acea cantitate de apa. Porniti cronometrul din momentul in care apa a dat iarasi in clocot. Mentineti temperatura apei la un nivel mare pe toata perioada recomandata pentru tipul de legume pe care le preparati.

Oparirea la abur, este recomandata pentru cateva legume cum sunt, brocoli, dovlecel, cartofi dulci e.t.c. Totusi, ambele metode sunt la fel de eficiente si pot fi aplicate chiar si la alimentele enumerate mai inainte. O diferenta intre cele doua metode este timpul de efectuare a operatiei. Oparirea la abur dureaza in general de 1,5 ori mai mult timp decat cea in apa.

Pentru oparire se foloseste un vas special pentru gatitul la abur. Cand asezati legumele in vas, evitati suprapunerea acestora pentru ca aburul sa ajunga la toate. Acoperiti oala si mentineti o temperatura ridicata. Incepeti sa cronometrati din momentul in care ati pus capacul oalei.

Timp oparire*

Leguma Timp oparire
(minute)
Anghinare
7
Sparanghel
Mic
Mediu
Mare

2
3
4
Broccoli (flori 3-4 cm)
In apa
La abur

3
5
Varza Bruxelles
Mici
Medii
Mari


3
4
5
Varza
(tocata)

1,5
Morcovi
Mici
Tocati, feliati sau taiati pe lungime

5
2
Conopida
(flori, 3 cm diametru)

3
Telina 3
Porumb pe cocean
Boabe mici
Boabe medii
Boabe mari


7
9
11

Vanata
 

4
Leguma Timp oparire
(minute)
Verdeturi
Varza creata
Toate celelalte

3
2
Gulie
Intreaga
Taiata cubulete

3
1
Ciuperci
Intregi (la abur)
Mici sau taiate in 4 (la abur)
Feliate (la abur)

5
3,5
3
Bame
Pastai mici
Pastai mari

3
4
Ceapa
(pana se incalzeste centrul)
Taiata inele

3-7
10-15 secunde
Mazare verde pastai 1,5 - 3
Mazare verde 1,5
Ardei gras
Jumatati
Taiat benzi sau inele

3
2
Napi 3
Soia verde 5
Dovlecel 2
Pastarnac
Taiat cuburi

2

*timpul afisat este pentru metoda de oparire in apa daca nu este specificat altfel in tabel.

Racirea legumelor

Imediat ce procesul de oparire s-a incheiat, legumele trebuie racite cat mai repede pentru a opri procesul de fierbere. Pentru a raci legumele, introduceti-le imediat intr-un vas cu apa rece. Daca apa se incalzeste dupa un timp, trebuie schimbata sau puteti sa lasati apa rece sa curga continuu in vas. Procesul de racire a legumelor ar trebui sa dureze la fel de mult ca si oparirea lor.

Dupa s-au racit legumele, trebuie scursa apa din ele cat mai bine deoarece prea multa umezeala poate duce la pierderea calitatii cand acestea ingheata.

Congelarea carnii

Pentru acest procedeu ar trebui sa selectati doar carne proaspata si de cea mai buna calitate. Carnea care a fost sarata sau afumata nu poate fi tinuta la congelator decat o perioada cuprinsa inte 1 si 3 luni deoarece sarea accelereaza procesul de rancezire.

Racirea

Carnea proaspata trebuie racita sub 4°C in primele 24 de ore de la sacrificare pentru a preveni stricarea acesteia. Anumite organe cum sunt ficatul si inima, pot fi impachetate si congelate imediat ce s-au racit. Dupa 24 de ore, carnea de porc, vitel sau oaie sunt gata pentru a fi portionate, impachetate si congelate. Carnea de vita poate fi lasata la o temperatura de 0-1°C timp de 5-7 zile pentru a se matura. Carnea cumparata din magazinele alimentare poate fi introdusa imediat la congelator.

Portionarea carnii

Aceasta trebuie sa fie portionata inainte de congelare pentru ca atunci cand va fi necesara dezghetarea ei, sa poata fi decongelata doar cantitatea necesara la o masa.

Impachetarea

Carnea trebuie impachetata in hartie speciala pentru frigider. Pentru unele tipuri de carne, cum este cea tocata, se pot folosi pungute pentru congelator sau alte recipiente.

Carnea cumparata de la magazin trebuie impachetata suplimentar deoarece este impachetata de obicei intr-o folie prea subtire, care nu este rezistenta la umiditate.

Produse recomandate

recomandari cutite ceramice Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul
recomandari cutite ceramice Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro