Cauta
Teflon vs Ceramic

Teflon vs Ceramic

Istoric

Invelisul cu Teflon™

Politetrafluor-etilena sau PTFE, este un material sintetic, cunoscut si sub numele de Teflon. Acest compus a fost descoperit accidental in anul 1938 de catre Roy Plunkett, care lucra la compania Kinetic Chemicals, fondata de DuPont. Trei ani mai tarziu, compania a patentat compusul descoperit, iar in anul 1945 a inregistrat marca "Teflon".

Prima aplicare a acestui material pe un vas de gatit s-a intamplat in anul 1954, de catre inginerul francez, Marc Gregoire, sub brandul cu numele "Tefal".

Invelisul ceramic

Invelirea metalelor intr-un strat ceramic este un procedeu care a mai fost folosit in trecut si are numeroase aplicatii. Aceasta tehnologie a inceput sa fie utilizata pentru fabricarea tigailor nonaderente in ultimii ani si reprezinta principala alternativa pentru vasele invelite cu teflon.

Proprietati antiaderente

Invelisul cu Teflon™

Teflonul este materialul cu cele mai bune calitati antiaderente, folosit in acest moment pentru invelisul interior al vaselor de gatit. Nu exista nici un alt corespondent pe piata la ora actuala. Acest material are unul dintre cele mai mici coeficiente de frictiune, fiind pe locul 3, dintre toate materialele solide cunoscute. In acest moment este intrecut doar de diamante si de borura de aluminiu si mageziu (BAM).

Invelisul ceramic

Vasele cu invelis ceramic au avansat foarte mult in ultima vreme. Astfel exista tehnologii moderne, cum este cea Thermolon, care a ajuns sa aiba rezultate destul de apropiate cu cele ale Teflonului. Acest tip de strat antiadeziv este compus din substante minerale anorganice, predominante fiind elementele siliciu si oxigen ce provin din banalul nisip.

Siguranta

Invelisul cu Teflon™

PTFE este un compus stabil si nu este toxic in conditii normale. Insa acesta incepe sa se deterioreze cand ajunge la temperaturi de peste 260°C, iar atunci cand ajunge la 350°C incepe sa se descompuna. In timpul acestui proces de degradare sunt degajate anumite gaze care s-au dovedit a fi toxice, cel putin pentru pasari.

Carnea se prajeste in mod normal la temperaturi cuprinse inte 200 si 232°C, iar majoritatea uleiurilor incep sa fumege inainte ca temperatura de 260°C sa fie atinsa. Exista insa cel putin doua tipuri de ulei care rezista la temperaturi mai mari si anume: uleiul de sofranel si cel de avocado. De asemenea trebuie tinut cont si de faptul ca o tigaie goala va ajunge mai repede la temperaturi de peste 260°C decat una cu mancare in ea. Astfel trebuie sa avem grija sa nu uitam tigaia prea mult pe foc, fara a pune ceva in ea.

Un alt punct fierbinte in dezbaterea dintre cele doua tipuri de strat nonaderent este reprezentat de acidul perfluorooctanoic, cunoscut si sub numele de PFOA. Acest compus este suspectat ca ar cauza anumite tipuri de cancer si alte boli daca ajunge la un anumit nivel in organismul uman.

Acum sigur va intrebati ce treaba are PFOA cu teflonul. Legatura dintre cele doua vine din faptul ca PFOA este un compus folosit la fabricarea teflonului. In mod normal, daca procesul de teflonare a unui vas este facut bine, atunci nu vor exista urme de PFOA in stratul de teflon al acelei tigai dar poate fi eliberat in atmosfera in timpul procesului de productie a tigailor. Compania DuPont, care detine marca Teflon, a semnat un acord in care se obliga sa nu mai cumpere sau sa foloseasca PFOA pana anul 2015 sau mai devreme daca este posibil. In prezent, compania afirma ca nu mai foloseste PFOA la fabricarea tigailor nonadezive si ca a dezvoltat alte modalitati de fabricare a tigailor teflonate.

Un studiu US EPA (Agentia de Protectie a Mediului din S.U.A.), a descoperit in anul 2009, in tigaile cu feflon testate, niveluri de PFOA care erau cuprinse intre nedetectat si 4,3 parti la miliard (pragul detectiei era de 1,5 parti la miliard). Tot aceeasi agentie a declarat in anul 2008 ca nu are motive sa creada ca folosirea uzuala a produselor ce contin fluoropolimeri, cum sunt tigaile cu teflon sau anumite haine, reprezinta vreun risc pentru siguranta oamenilor.

Expunerea la acest compus este mult mai periculoasa pentru lucratorii din fabricile care produc tigai teflonate decat pentru utilizatorii acestora. Exista date care afirma ca lucratorii din unele fabrici din China au acumulat peste 2000 parti la miliard in perioada unui an in care au lucrat intr-o uzina ce fabrica tigai cu acest fel de invelis.

Invelisul ceramic

Spre deosebire de alte invelisuri antiaderente, invelisul ceramic nu contine PTFE si nici nu este folosita substanta PFOA la fabricarea sa.

Din punct de vedere al temperaturii pe care o poate suporta acest tip de invelis, se poate spune ca rezista la temperaturi destul de mari si nici nu emite nici un fel de gaz atunci cand este supraincalzit. Aceste tigai pot fi incalzite si la 450°C, iar invelisul ceramic va rezista fara a se dezlipi de pe vas.

Producatorii materialului ceramic folosit la aceste tipuri de tigai, spun ca acesta este foarte rezistent la zgarieturi chiar si daca se folosesc ustensile cu margini ascutite. Totusi, acelasi lucru este spus si de catre producatorii de tigai teflonate care au ajuns sa aiba rezultate cel putin similare.

Toate datele oficiale, care sunt disponibile in acest moment, vorbesc despre faptul ca invelisul ceramic este compus doar din elemente care sunt sigure pentru sanatatea oamenilor.

Concluzie

La fel cum se intampla in orice domeniu unde sunt foarte multi bani la mijloc, asa se intampla si in acest caz, unde companii mari incearca decredibilizarea altor companii prin scoaterea in evidenta a unor caracteristici mai putin dorite pe care le au produsele acestora. Pana la urma era si normal ca cei care folosesc invelis ceramic sa faca publicitate produsului lor prin a spune ca nu contine PTFE sau PFOA si ca nu degaja gaze toxice atunci cand sunt supraincalzite. La fel de normal este si faptul producatorii de tigai invelite cu teflon scot in evidenta faptul ca acest invelis are calitati nonaderente mai bune decat cel ceramic.

Adevarul este intotdeauna undeva la mijloc, iar decizia de a folosi un produs sau altul este intotdeauna la latitudinea fiecaruia dintre noi. Daca doriti un vas despre care sa puteti fi 100% sigur ca nu va afecteaza sanatatea in vreun fel, atunci folositi unul din fonta sau inox. Singura problema ar fi faptul ca nu prea au proprietati nonaderente si vor fi mai greu de curatat. Datele oficiale spun ca toate tipurile de vase cu invelis nonaderent, care sunt in acest moment pe piata, pot fi folosite fara a va fi afectata sanatatea in vreun fel, atat timp cat sunt respectate instructiunile de utilizare.

Produse recomandate

recomandari tigai Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro