Cauta
Vase bucatarie

Oale, tigai cratite - ce sa cumparam pentru a ne echipa bucataria?

Daca ati fost vreodata sa cumparati tigai, oale si cratite, atunci stiti ca poate fi un proces frustrant. Este usor sa te pierzi in marea diversitate care exista pe piata de vase pentru bucatarie. Desi o varianta simpla ar fi sa mergem sa cumparam un set complet de vase si sa nu ne complicam prea tare, aceasta nu este intotdeauna cea mai corecta (sau cea mai economica) varianta pentru un bucatar amator. Anumite tigai au puncte forte dar si puncte slabe, si este foarte probabil sa nu va trebuiasca toate felurile de tigai atunci cand calculati ce aveti nevoie dumneavoastra in bucatarie. Pe de alta parte, daca sunteti un bucatar mai serios, un simplu set de bucatarie poate sa nu fie indeajuns pentru nevoile dumneavoastra. Alegerea poate sa fie destul de dificila, mai ales atunci cand alegeti pentru prima data un set de vase pentru bucatarie.

Din aceasta cauza am hotarat sa facem o analiza a tipurilor de tigai si cratite care exista la ora actuala pe piata, impreuna cu potentialul de folosire a fiecareia dintre ele, pentru a face alegerea dumneavoastra mai usoara. In primul rand trebuie sa evaluati obiceiurile dumneavoastra din bucatarie. Prajiti multe mancaruri, sau mai degraba faceti tocanite? Faceti pui la cuptor? Cat de importanta este usurinta cu care se curata un vas? De indata ce ati stabilit ce tip mancaruri faceti cel mai des, va fi mult mai usor sa decideti de ce fel de tigai si cratite veti avea nevoie pentru a va simti cat mai confortabil in bucataria dumneavoastra.

Mai intai, vom vorbi despre materialele folosite pentru corpul si suprafata diferitelor vase pentru gatit. Grosimea metalului este importanta deoarece distributia caldurii va fi mai uniforma. De asemenea, metalele au o conductivitate a caldurii care difera de la un tip la altul.

Aluminiul, este un material foarte usor, care conduce caldura foarte bine. Datorita greutatii mici, vasele din aluminiu sunt foarte usor de manevrat. Nu se recomanda pastrarea mancarii cu grad mare de aciditate (rosii, suc de lamaie, e.t.c.) in acest tip de vase, deoarece se va crea o reactie chimica ce va aduce schimbari culorii si gustului mancarii.

Otelul inoxidabil, este un material care arata foarte bine, dar care nu este foarte bun atunci cand vine vorba de distributia uniforma a caldurii. Sunt foarte bune atunci cand gatim la temperaturi mici sau in alte situatii cand temperatura nu este cruciala. Foarte multe vase de calitate de pe piata actuala a vaselor pentru gatit sunt facute din inox. Daca gatiti in vase simple din inox, care nu folosesc si alte tehnologii speciale cum sunt spre exemplu vasele marca Demeyere, trebuie sa aveti o atentie sporita asupra mancarii pantru a nu se lipi sau arde.

Fonta, este un material care conduce caldura bine si de asemenea poate mentine temperaturi mari pentru perioade lungi de timp. Vasele din fonta trebuie intretinute pentru a evita ruginirea lor. Aceste vase trebuie unse cu ulei sau grasime si apoi puse pe foc pentru a facilita formarea unui strat de protectie care are de asemenea si proprietati antiadezive. Un dezavantaj al fontei este reprezentat de faptul ca este casanta si destul de grea.

Vasele cu strat antiadeziv, sunt foarte bune pentru a gati cu grasimi putine deoarece nu necesita adaugarea de ulei in tigaie. Atunci cand curatati aceste tigai trebuie sa aveti grija cum faceti asta pentru ca stratul antiadeziv poate fi zgariat usor. Pentru evitarea deteriorarii vaselor recomandam folosirea de ustensile din lemn sau plastic termorezistent. In acest moment exista doua tipuri principale de tigai nonaderente pe piata: cele cu Teflon si cele cu invelis ceramic. Pentru mai multe detalii despre aceste doua materiale puteti citi articolul Teflon vs Ceramic.

Cuprul, desi este rareori folosit in zilele noastre, conduce cel mai bine caldura dintre toate materialele folosite in bucatarie. Este un material foarte scump, greu, si necesita intretinere continua. De asemenea, cuprul reactioneaza chimic cu unele mancaruri, creand un compus chimic otravitor, ceea ce explica faptul ca in prezent cuprul folosit la vasele pentru gatit este intotdeauna acoperit cu alt metal si nu este niciodata in contact direct cu mancarea. Desi vase ce contin cupru exista in acest moment pe piata, acestea sunt destul de scumpe.

Exista tehnologii noi care nu folosesc un singur material pentru alcatuirea vasului de gatit. Aceste tehnologii folosesc combinatii de doua sau trei materiale diferite pentru a putea beneficia doar de avantajele respectivelor materiale. Exista vase care folosec tehnologia "seven-ply" despre care puteti afla mai multe AICI.

Acum ca stim la ce sa ne asteptam din punct de vedere al materialelor, putem sa examinam tipurile de vase pentru gatit care exista pe piata in prezent.

Oala pentru supa/ciorba, este o oala foarte adanca cu perete drept si doua manere. Sunt ideale pentru prepararea supelor, a ciorbelor si in general pentru fierberea unei cantitati mari de lichid. Pot fi folosite de asemenea pentru oparirea legumelor inainte de congelare sau pentru conservare.

Cratitele, sunt similare oalelor doar ca sunt mai putin adanci pentru a facilita amestecarea supelor si a sosurilor.

Cratita inabusire, acest tip de cratita are o adancime si mai mica decat celelalte tipuri si este perfecta pentru a firbe legume sau carne la foc mic. Acest tip de cratita poate fi folosit atat pe aragaz cat si in cuptor.

Oale si cratite

Cratitele pentru sosuri, reprezinta cea mai universala alegere de cratite. Sunt usoare si au dimensiuni mai mici decat alte cratite, avand de obicei un singur maner lung. Pot fi folosite pentru a gati o varietate de mancaruri pe aragaz cum ar fi: supe , paste, orez, oua fierte, popcorn si multe altele. Acest tip de cratita nu trebuie sa lipseasca din bucataria dumneavoastra.

Cratita sosuri

Tigaile, au de obicei o inaltime foarte mica si prezinta un maner foarte lung. Acestea pot sa aiba pereti drepti sau inclinati, fiecare avand utilitati diferite.

Tigaile cu perete drept, sunt folosite pentru sote, inabusire, prajire si multe altele. Datorita suprafetei mari de gatire, aceste tigai sunt perfecte pentru a reduce lichidele foarte rapid, iar peretii drepti impiedica imprastierea lichidului in afara vasului.

Tigaile cu pereti inclinati sunt clasicele tigai in care prajim de obicei mancarea si care au intrebuintari foarte variate. Se poate prepara un sote sau praji carne, oua, legume si multe altele. Acest tip de tigai are de obicei un strat antiadeziv pentru a se putea prepara o mancare mai sanatoasa fara ulei. Exista mai multe tipuri de tehnologii folosite pentru crearea stratului antiadeziv de pe tigai si de asemnea exista o intreaga dezbatere pe aceasta tema. Pentru mai multe detalii despre aceste tehnologii puteti citi si articolul Teflon vs Ceramic.

Tigaile din fonta simpla sau emailata, sunt vase destul de grele dar care distribuie foarte bine caldura. Sunt perfecte pentru prajire dar pot avea si alte intrebuintari neasteptate cum ar fi coacerea unor prajituri deoarece pot fi folosite si in cuptor.

Tigai

Cratitele din fonta emailata, sunt foarte bune doarece au aceleasi proprietati datorate fontei. Sunt destul de grele si adanci, sub forma rotunda sau ovala, si sunt echipate cu doua manere si un capac. Aceste cratite mai sunt cunoscute si sub numele de cuptor olandez sau cocotte, depinzand de tara din care provin. Sunt perfecte pentru a gati mancaruri cu multe ingrediente cum sunt tocanitele. Pot fi folosite si pentru a gati inabusit. Emailul cu care sunt dotate ajuta la curatarea mai usoara.

Cocotte

Cratitele cu doua compartimente, sunt folosite pentru preparate care nu suporta contactul direct cu flacara aragazului. Primul compartiment se umple cu apa pentru a forma o bariera de protectie pentru preparatul din compartimentul superior. Atunci cand apa din compartimentul inferior incepe sa fiarba, aburii degajati il incalzesc pe cel superior. Acest tip de vas este folosit in general pentru incalzirea mancarurilor delicate sau pentru topirea ciocolatei si prepararea dulciurilor.

Cratita lapte

Cam acestea ar fi vasele de baza in bucatarie, dar mai exista multe alte categorii de vase specializate. Una dintre acestea este reprezentata de vasele pentru cuptor, pe care o vom trata intr-un articol ulterior. Vasele listate mai sus sunt cele mai comune si utile tipuri care sunt folosite pe aragaz sau plita electrica.

Pentru cei care vor sa cumpere seturi complete de vase pentru gatit, recomandam produsele de mai jos.

recomandari tigai Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro