Cauta
Ce este Bisfenol A (BPA)

Ce este BPA?

Ce este?

Bisfenol A sau BPA, este un compus organic, descoperit in anul 1891 de catre chimistul rus Alexandr Dianin, folosit in fabricarea anumitor mase plastice si rasini epoxy. Acest compus este in folosinta inca din anul 1957.

La ce este folosit?

Plasticul la care este folosit BPA este transparent si folosit la fabricarea multor bunuri de consum (biberoane, bidoane de apa, echipament sportiv, CD-uri sau DVD-uri) si pentru scopuri industriale cum ar fi invelisuri pentru conducte de apa. Anumite rasini epoxy, care contin BPA, sunt folosite pentru invelisul interior al conservelor si cutiilor pentru mancare si bauturi. Este de asemenea folosit pentru fabricarea hartiei termice care este folosita in general la casele de marcat.

Este toxic?

Bisfenolul A este un disruptor endocrin, care poate imita caracteristicile hormonului numit estrogen, si s-a demonstrat prin anumite studii pe animale, ca poate cauza efecte negative asupra sanatatii. Mai exact, accest compus imita foarte bine structura hormonului estradiol, cu abilitatea de a se lega si activa acelasi receptor al estrogenului ca si hormonul natural.

In anul 2006 Autoritatea Europeana a Sigurantei Alimentare (EFSA), a completat un studiu detaliat in care a evaluat riscurile la care se supune populatia din UE. In urma acestui studiu a fost stabilit nivelul tolerabil la care pot fi supusi consumatorii europeni, si anume: 0.05 mg/kg greutatea corpului/zi. Un studiu al Health Canada, a estimat cantitatea de BPA la care este expusa populatia in fiecare zi ca fiind undeva la 0.055 µg/kg greutatea corpului/zi, valoare care este de 1000 de ori mai mica decat pragul impus de U.E.

Din anul 2008, mai multe guverne au inceput sa puna la indoiala siguranta folosirii acestui compus, fapt care a dus la retragerea unor produse din policarbonat de pe piata. Un raport al Administratiei Alimentelor din SUA (FDA), din anul 2010, avertizeaza asupra unor posibile riscuri asupra fetusilor si copiilor, iar in acelasi an, Canada a devenit prima tara care sa declare BPA un compus toxic.

Uniunea Europeana, Canada, si mai recent SUA, au interzis folosirea BPA-ului pentru producerea de biberoane.

Cum identific acest tip de plastic?

Exista 8 clase de materiale plastice care sunt folosite pe piata in acest moment. Deocamdata nu exista un simbol care sa identifice clar BPA-ul.

In general, materialele plastice marcate cu identificatoarele de rasina 1, 2, 3, 4, 5 si 6, nu contin BPA. Unele, insa nu toate, materiale plastice care sunt marcate cu identificatorul 7, pot fi fabricate cu aceasta substanta.

Tipul 7 este un fel de clasificare a plasticelor la "altele", iar unele materiale din aceeasi clasa, cum este policarbonatul (uneori identificat printr-un "PC" langa semnul pentru reciclare), sunt facute cu ajutorul bisfenolului A.

Si tipul 3, care corespunde PVC-ului, poate sa contina BPA pe post de antioxidant. Aceasta se aplica PVC-ului flexibil, dar nu si pentru cel rigid cum este teava, ferestrele e.t.c.

Pe site-ul nostru puteti gasi produse care nu contin BPA, cum sunt:

recomandari cutite ceramice Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Tabel identificare mase plastice

Numar reciclare Simbol Abreviere Nume Utilizare
1 simbol PET simbol PET

PETE sau PET

Polietilena tereftalat Fibre poliester, sticle plastic, e.t.c.
2 simbol HDPE simbol HDPE HDPE Polietilena de mare densitate Sticle, pungi, recipiente lapte, teava, echipamente parc copii, e.t.c.
3 simbol PVC simbol PVC PVC sau V Policlorura de vinil Teava, scaune, jucarii, garduri, e.t.c.
4 simbol LDPE simbol LDPE LDPE Polietilena de mica densitate Pungi plastic, containere, sticle, echipament laboratoare, e.t.c.
5 simbol polipropilena simbol polipropilena PP Polipropilena Piese auto, fibre industriale, containere mancare, e.t.c.
6 simbol polistiren simbol polistiren PS Polistiren Accesorii birou, tavi, ustensile plastic, carcase, izolatie, e.t.c.
7 simbol alte plastice simbol alte plastice

OTHER sau O

Alte plastice cum sunt: nylon, acril, policarbonat, acid polilactic si combinatii multistratificate de materiale plastice. Sticle, lentile far, ochelari de protectie, e.t.c.
9 sau ABS simbol ABS ABS Acrylonitrile butadiene styrene Obiecte rezistente la impact si chimicale.

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro