Cauta
Pastrarea alimentelor - scurt istoric

despre ceaiuri

Scurta introducere

Un fapt interesant din istoria pastrarii alimentelor este faptul ca a fost practicata continuu in mai toata istoria omului, indiferent de cultura diferitelor popoare. Inca din cele mai vechi timpuri, omul a trebuit sa foloseasca ceea ce provenea de la natura in cel mai eficient mod posibil. Astfel in zone cu climat foarte rece, acesta ingheta carnea, iar in zone mai tropicale, practica deshidratarea alimentelor la soare.

Faptul ca am ajuns sa fim o civilizatie avansata, se datoreaza si descoperirii tehnicilor de conservare a hranei. La inceput omul trebuia sa fie nomad din cauza faptului ca resursele erau in general sezoniere si trebuia sa mearga intr-o noua zona unde existau resurse noi. Odata cu inceperea practicarii tehnicilor de prezervare, hrana obtinuta spre exemplu la o vanatoare nu mai trebuia consumata imediat, ci se putea conserva o parte din ea pentru utilizare ulterioara. Astfel, oamenii din antichitate nu mai trebuiau sa aiba un stil de viata nomad si puteau sa formeze comunitati mari. Toate civilizatiile din istorie au folosit tehnici similare pentru a conserva hrana din teritoriul local.

Deshidratarea

In antichitate, soarele si vantul ar fi uscat alimentele in mod natural. Descoperirile arheologice din orientul mijlociu si cel indepartat atesta faptul ca populatia de aici deshidrata alimentele la soare inca de acum 12 mii de ani. Beci subteran pentru prezervarea alimentelorCivilizatiile mai recente au lasat si mai multe dovezi in acest sens. Tehnicile si materialele folosite de aceste populatii se diferentiau in functie de resursele locale de hrana: peste, vanat, animale domestice, e.t.c.

Congelarea

Desi frigiderul a fost inventat de abia acum un secol si jumatate, refrigerarea alimentelor se facea din antichitate deoarece este o metoda evidenta de prezervare a hranei mai ales in zone unde existau temperaturi ce permiteau inghetul macar pentru o perioada a anului. In cazul in care temperatura nu era destul de joasa pentru inghetarea alimentelor, acestea puteau fi depozitate o perioada mai mare in pivnite, pesteri sau in rauri reci.

Fermentarea

Vase folosite la fermentarea beriiAcest procedeu nu a fost inventat ci mai degraba descoperit. De exemplu, este foarte probabil ca berea sa fi fost descoperita accidental prin lasarea neintentionata a unor seminte de orz afara in ploaie. Procesul de fermentatie consta in faptul ca anumite microorganisme oportuniste transforma in alcool zaharurile provenite din amidon. Acest proces se aplica si fructelor care se transforma in diferite bauturi alcoolice. Unii antropologi considera ca omenirea a inceput sa cultive orz pentru producerea de bere inca de acum 10 mii de ani. Berea era hranitoare, iar acoolul divin, era considerata un cadou de la zei.

Fermentatia era o metoda foarte importanta de prezervare a alimentelor deoarece nu avea doar capaciatea de conservare dar si de creare a unor alimente mai bogate din punct de vedere nutritional. Acest procedeu putea sa creeze compusi comestibili din ingrediente mai putin dezirabile deoarece microorganismele care fac acest proces posibil, produc si vitamine in acest timp. Astfel se produce un produs final mai bogat nutritional decat ingredientele sale.

Murarea

Pregatirea legumelor in evul mediuAcest procedeu reprezinta conservarea alimentelor in otet sau alt acid. Otetul este produs din oxidarea alcoolului cu ajutorul unor bacterii si devine acid acetic. Acesta este produs in mod regulat din vin, bere, si cidru.

Murarea alimentelor isi are probabil originea in experimentarea cu metode de prezervare a acestora. Astfel probabil cineva a pus alimente in vin sau bere deoarece ambele au un pH mic. Poate ca vinul sau berea s-au transformat in otet iar gustul alimentelor a devenit interesant si astfel acest porcedeu a luat nastere. Aceasta metoda se poate face doar in vase din sticla sau ceramica deoarece continutul acidic va ataca orice vas de metal.

In secolul al XVI-lea a existat o explozie in utilizarea acestui procedeu in Europa datorita comertului cu alimente noi. Spre exemplu ketchup-ul era o saramura de peste venita din orient care a ajuns in Europa pe caile comerciale si apoi in America unde cineva s-a gandit sa ii adauge zahar. Acesta a evoluat in cele din urma la cel compus din sos de rosii, care ne este cunoscut astazi.

Utilizarea sarii si a fumului

Sarea a fost utilizata pentru deshidratarea alimentelor inca din antichitate. Sarea era folosita in mod uzual si chiar culinar prin utilizarea mai multor tipuri cum sunt: sarea de mare, sarea gema, sarea condimentata, e.t.c. In anii 1800 s-a descoperit faptul ca unele surse de sare ofereau carnii o culoare mai rosie decat celelalte, iar clientii preferau intr-o proportie covarsitoare aceasta carne. In aceasta mixtura de sare existau nitriti, despre care s-a descoperit in anii 1920 ca inhibitau dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum. Aceasta bacterie este cunoscuta pentru faptul ca poate cauza intoxicatii alimentare, cea mai cunoscuta fiind botulismul.

Gemul si dulceata

Conservarea hranei cu ajutorul zaharului sau a mierii era utilizata inca din antichitate cand fructele tinute in miere erau ceva uzual. Spre exemplu, in Grecia antica se amestecau gutui cu miere dupa care erau uscate putin si pastrate in vase de lut. Mai apoi, romanii au imbunatatit procedeul prin fierberea gutuilor impreuna cu mierea, astfel obtinand o textura solida.

Acelasi entuziasm al comertului cu orientul, care a adus muraturile in Europa, a facilitat si introducerea zaharului din trestie de zahar, care a fost utilizat imediat pentru producerea de dulceturi.

ConservareaConserve de metal folosite la prezervarea alimentelor

Acest proces presupune introducerea alimentelor in conserve sau borcane si incalzirea lor pana la o temperatura care ucide microorganismele si dezactiveaza enzimele din hrana. Totodata acest proces de incalzire si apoi racire a borcanelor creeaza un sigiliu eficient in apararea impotriva altor bacterii care ar putea contamina continutul.

Conservarea este una dintre cele mai noi forme de prezervare a hranei. Aceasta a fost inventata in anii 1790 cand un inventator francez, Nicolas Appert, a descoperit ca aplicarea caldurii la alimente inchise in borcane face ca acestea sa nu se mai deterioreze. In anul 1806, marina franceza a aplicat principiile sale intr-un studiu elaborat unde au folosit tot felul de alimente. Tot be baza descoperirii lui Appert, in anul 1810, englezul Peter Durand folosit primele conserve metalice.

Articole care detaliaza metodele de conservare a alimentelor:

Congelarea alimentelor

Dulceata, gemuri si jeleuri

Despre compoturi


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro