Cauta
Depozitarea adecvata a alimentelor

Cum sa depozitam alimentele intr-un mod adecvat

Foarte multa lume arunca mancare zilnic din cauza alterarii acesteia, iar acest lucru este foarte scump si risipitor. Din fericire, mancarea se poate pastra mai mult timp daca se respecta anumite reguli in ceea ce priveste depozitarea sa.

Atunci cand depozitam mancarea trebuie sa luam in considerare mai multi factori cum ar fi: manipularea corecta a acesteia pentru a evita intoxicatiile alimentare, tipurile de containere folosite la stocare si cat timp rezista unele alimente la frigider sau congelator.

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand facem cumparaturile

Atunci cand facem cumparaturi, alimentele perisabile trebuie cumparate ultimele si apoi duse direct in frigider. Alimentele nu ar trebui niciodata lasate spre exemplu intr-o masina fierbinte. De asemenea, nu trebuie sa cumparam alimente pe care nu avem de gand sa le folosim inainte de expirarea termenului de valabilitate.

Un alt lucru important este sa alegem alimente care sunt de buna calitate astfel trebuie sa fim atenti ca atunci cand le cumparam sa verificam ca: alimentele refrigerate sunt reci la atingere, cele congelate sunt tari ca piatra, iar conservele nu au indoituri, crapaturi sau mai important, trebuie sa ne asiguram ca nu au capacul umflat deoarece este un semn clar al alterarii continutului.

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand depozitam mancarea

Pentru a fi siguri ca temperatura din frigiderul si congelatorul dumneavoastra este optima, puteti folosi un termometru pentru frigider/congelator. Pentru a controla crestera bacteriilor pe alimente, temperatura frigiderului trebuie sa fie de 4°C sau mai mica, iar tremperatura din congelator ar trebui sa fie de -18°C sau mai mica. In general, frigiderul trebuie tinut la o temperatura cat mai mica atat timp cat nu ingheata salata sau laptele.

Carnea proaspata ar trebui congelata imediat daca nu aveti de gand sa o folositi in urmatoarele doua zile. Carnea cruda trebuie tinuta intr-un recipient, la distanta de alte alimente pentru a nu le contamina in vreun fel. Carnea trebuie tinuta pe un raft inferior al frigiderului pentru a evita posibilitatea ca unele lichide din acestea sa curga peste celelalte alimente deoarece sucurile crude din carne contin de cele mai multe ori bacterii.

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand depozitam mancarea ramasa

Alimentele perisabile trebuie congelate sau refrigerate la 2 ore de la preparare, sau 1 ora, daca temperatura ambientala este mai mare de 32°C. O regula generala spune ca mancarea ramasa trebuie consumata in maximum 4 zile.

Despre recipiente

Mancarea trebuie depozitata in recipiente care sa aiba marimea potrivita pentru volumul de mancare depozitata. De asemenea, recipientul nu trebuie sa aiba o adancime prea mare.

Recipientele din sticla
Aceste recipiente au avantajul de a putea vizualiza interiorul cu usurinta si pot fi folosite in cuptorul cu microunde fara probleme. Unele caserole din sticla, cum sunt cele de la Glasslock, sunt fabricate dintr-o sticla de 3 ori mai rezistenta decat sticla obisnuita si rezista la temperaturi cuprinse intre -20 si +120 C.

Recipienti Glasslock

Recipientele din plastic
Daca aveti deja recipiente din plastic ar trebui sa verificati daca contin BPA. Acest lucru se poate face destul de usor prin verificarea numarului de pe icoana de reciclare a recipientului. Daca acest numar este 7 atunci este foarte probabil ca acesta sa contina BPA. Puteti citi mai mult despre BPA si cum sa il identificam aici.

Ce facem daca ramanem fara electricitate?

Congelatoarele
Chiar daca este nealimentat, un congelator plin va tine totul inghetat timp de 2 zile in timp ce un congelator pe jumatate plin va tine alimentele inghetate 1 zi.

Daca electricitatea va reveni destul de repede, puteti tine alimentele reci mai mult timp prin deschiderea cat mai rara a usii congelatorului. Daca electricitatea nu va reveni prea curand, mutati alimentele la vecini prieteni sau chiar la un magazin comercial unde puteti stoca alimentele pana revine electricitatea.

Aparatele Frigider/Congelator
Fara electricitate, sectiunea de refrigerare va tine alimentele reci 4-6 ore in functie de temperatura bucatariei. Compartimentul de congelare, daca este plin, va tine alimentele congelate 2 zile, iar daca este pe jumatate plin va rezista circa 1 zi.

Ce facem daca alimentele s-au decongelat?

Daca alimentele inca mai contin cristale de gheata, sau sunt reci la atingere ca si cum ar fi stat la frigider, atunci inca mai poate fi recongelata. Daca alimentele au ajuns la temperatura camerei si au stat la aceasta temperatura 2 ore sau mai mult, atunci ar trebui aruncate pentru a evita intoxicatiile alimentare. De asemenea, orice aliment care are culoare si miros ciudat, ar trebui aruncat.

Cat rezista alimentele in congelator si frigider?

Tipul de aliment Frigider Congelator
Oua proaspete 3-5 saptamani nu se congeleaza
Albus/galbenus de ou 2-4 zile 1 an
Oua fierte (tari) 1 saptamana nu ingheata bine
Maioneza (se refrigereaza dupa desfacere) 2 luni nu se congeleaza
Mancare congelata preambalata - 3-4 luni
Salata preambalata in vid (oua, pui, ton, sunca, paste) 3-5 zile -
Cremvursti (pachet desfacut) 1 saptamana -
Cremvursti (pachet sigilat) 2 saptamani -
Sunca presata, parizer, salam (pachet desfacut) 3-5 zile -
Sunca presata, parizer, salam (pachet sigilat) 2 saptamani -
Sunca 7 zile 1 luna
Carnati proaspeti din: pui, porc, vita, curcan 1-2 zile 1-2 luni
Salam uscat/sunca afumata 2-3 saptamani 1-2 luni
Carne friptura proaspata (porc, vitel, vita, miel) 3-5 zile 6-12 luni
Cotlet proaspat (porc, vitel, vita, miel) 3-5 zile 4-6 luni
Organe proaspete (porc, vitel, vita, miel) 1-2 zile 3-4 luni
Carne gatita 3-4 zile 2-3 luni
Sos carne gatit 1-2 zile 2-3 luni
Pui sau curcan intreg proaspat 1-2 zile 1 an
Parti proaspete de pui sau curcan 1-2 zile 9 luni
Organe interne pasare 1-2 zile 3-4 luni
Pui prajit 3-4 zile 4 luni
Carne de pasare gatita 3-4 zile 4-6 luni
Parti de pasare gatite (simple) 3-4 zile 4 luni
Parti de pasare gatite (cu sos) 1-2 zile 6 luni

Articole relevante pentru acest subiect

Pentru mai multe detalii despre procedurile ce trebuiesc urmate inaintea congelarii alimentelor puteti citi articolul referitor la acest subiect aici


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro