Cauta
Uleiul pentru gatit

Despre marinate

Contrar parerilor formate in ultima perioada in randul celor care vor un stil de viata sanatos, nu toate grasimile sunt daunatoare sanatatii. Multe grasimi sunt de fapt necesare pentru pastrarea unei functionari optime a sistemului cardiovascular, a sistemului nervos si multe altele. Datorita asaltului de informatii contradictorii referitoare la natura uleiurilor, poate fi dificil pentru multe persoane sa adreseze aceasta problema in mod corect, in detrimentul sanatatii lor.

Pentru a incerca sa simplificam acest subiect, am adunat cateva informatii despre tipurile de ulei de pe piata si impactul lor negativ sau pozitiv asupra sanatatii.

Uleiul de cocos
Probabil cel mai putin folosit ulei de pe piata, care este de asemenea si unul dintre cele versatile uleiuri. Este plin de nutrienti, continand cea mai mare cantitate de acizi grasi cu lant mediu (MCFA), care ajuta la o Nuci de cocosdigestie si o asimilare corecta a grasimilor, si duce de asemenea la o crestere a nivelului de energie.

Uleiul de cocos este de asemenea bogat in antioxidanti. Studiile facute asupra acestui ulei arata ca ajuta la mentinerea unui creier sanatos, creste imunitatea si intareste functia tiroidei.

Deoarece scoate fum la o temperatura destul de mare si rezista destul de mult inainte de a se strica, acest ulei este foarte bun atat pentru gatit cat si pentru a fi consumat crud. Multe persoane consuma acest tip de ulei deoarece are proprietati antibacteriale, antifungice si antivirale, datorita continutului mare de acid lauric, care este benefic pentru organism. Acest ulei aduce si un aport rapid de energie prin proprietatea sa de a penetra rapid celulele.

Dezavantajul acestui ulei este reprezentat de faptul ca are un continut foarte mare de grasimi saturate (92%) care pot fi daunatoare sanatatii.Palmier rosu

Uleiul de palmier rosu
Acest ulei are o durata mare de viata si este bogat in vitamina E si A. Similar uleiului de cocos, acest ulei scoate fum la o temperatura ridicata, nu necesita hidrogenare pentru a ramane stabil, si nu contine acizi trans. Aceste proprietati fac ca acest ulei sa fie perfect pentru gatit sau copt.

Uleiul de palmier rosu este singurul ulei care contine atat de multa vitamina E. De asemenea, acesta contine de 13 ori mai multa vitamina A decat morcovii, fapt care face din acest ulei o foarte importanta sursa de vitamina A.

Uleiul de avocadoAvocado
Acest ulei este in general subestimat dar incepe sa devina popular ca un luptator impotriva radicalilor liberi si un protector al mitocondriilor. Bogat in fitonutrienti (antioxidanti), acest ulei nu se oxideaza usor, fapt ce il face preferabil fata de uleiurule de: floarea soarelui, canola, soia, porumb, alune si sofranas.

Antioxidantii continuti in acest ulei au abilitatea unica de a penetra mitocondriile si de a le proteja de oxidare. Multe fructe si legume care sunt bogate in antioxidanti nu au aceasta abilitate, cel putin nu pana la acest nivel. Uleiul de avocado este o unealta puternica impotriva bolilor de inima si a imbatranirii.

Uleiul de nuci macadamiaMacadamia
Oamenii consuma in general mai mult Omega-6 decat Omega-3, fapt care poate sa devina daunator pentru sanatate. Insa acest ulei are o concentratie foarte mica de Omega-6 in comparatie cu alte uleiuri, si in acelasi timp contine si Omega-3 care este bun pentru organism. Raportul dintre Omega-3 si Omega-6 este un perfect 1:1, fapt care face din acest ulei sa fie unul dintre cele mai sanatoase pentru consum.

Uleiul de macadamia este de asemenea bogat in acid oleic, un acid gras Omega-9 care dispune de proprietati benefice impotriva celulelor canceroase, si protejeaza inima. Acest ulei are o aroma bogata si o temperatura mare la care scoate fum. Astfel, este potrivit pentru salate sau pentru prajire si sotare.

Uleiul de maslineMasline
Aproape toata lumea cunoaste proprietatile benefice pentru sanatate ale acestui ulei, deoarece este cel mai popular si promovat ulei sanatos de pe piata. Atunci cand este proaspat si autentic, uleiul extra-virgin de masline este intradevar atat de sanatos pe cat este promovat, ba chiar mai mult de atat, mai ales cand este consumat alaturi de alte uleiuri sanatoase cum este cel de avocado.

Acest ulei provenit din zonele mediteraneene, este bogat in grasimi monosaturate si lipoproteine de inalta densitate (HDL), care reduc nivelul de colesterol din sange. Continutul de vitamine, nutrienti si antoxidanti fac ca acest ulei sa protejeze inima, sa ajute digestia, sa ajute la calmarea gastritelor si a ulcerului, etc.

Uleiul de susanSusan
Foarte popular in bucataria asiatica, acest ulei are o aroma puternica care il face sa fie preferat pentru multe preparate. In acelasi timp, uleiul de susan este benefic pentru sanatate deoarece s-a demonstrat ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale si reduce riscul de boli cardiace. Acest ulei este de asemnea bogat in fier, calciu, si magneziu.

Bogat de asemenea in grasimi polinesaturate, contribuie la absorbtia corecta a grasimilor, acuitate cognitiva, piele sanatoasa, risc scazut de boli cardiace, dinti si oase sanatoase, etc.

Lista cu alte uleiuri benefice pentru sanatate poate continua cu uleiul de migdale, uleiul din seminte de dovleac, uleiul din seminte de struguri, etc.

Informatii despre grasimile continute de uleiuri

Grasimile daunatoare sanatatii

Grasimile saturate
Cele mai multe tipuri de grasimi saturate cresc nivelul colesterolului LDL si riscul de boli cardiace. Insa, unele forme de grasimi saturate au un efect neutru asupra ceolesterolului. Grasimile din lapte integral, branza sau ulei de cocos, sunt considerate daunatoare deoarece cresc riscul de boli cardiace; in timp ce acidul stearic gasit in ciocolata amaruie este neutru.

Grasimile trans
Aceste grasimi au efect negativ dublu deoarece cresc nivelul colesterolului rau (LDL) si il scad si pe cel bun (HDL). Grasimile trans apar si natural in unele tipuri de carne si lactate, insa cea mai mare sursa de grasimi trans este reprezentata de produse comerciale cum ar fi: prajiturile, torturile si mancarea fast food.

Aceste grasimi au fost create ca o alternativa ieftina pentru unt. Ele sunt create atunci cand o grasime lichida este convertita in una solida printr-un proces numit hidrogenare. In acest fel, structura acestei grasimi se schimba de la o grasime cat de cat nesaturata la una similara cu cea saturata. Multi producatori folosesc acest fel de grasimi deoarece produsele rezista mai mult timp si au o consistenta imbunatatita.

Grasimile sanatoase

Grasimile nesaturate sunt considerate cele mai sanatoase grasimi deoarece imbunatatesc nivelul colesterolului si au alte efecte benefice pentru sanatatea inimii.

Grasimile mononesaturate
Sunt considerate cele mai sanatoase grasimi din alimentatia unei persoane si ar trebui sa reprezinte majoritatea grasimilor consumate zilnic. Se recomanda consumarea de grasimi mononesaturate in locul unor alimente bogate in grasimi trans si saturate. Surse bune de grasimi mononesaturate pot fi: uleiul de masline, avocado, maslinele, alunele. etc.

Grasimile polinesaturate
Exista doua tipuri de astfel de grasimi, Omega-3 si Omega-6. Ambele tipuri de grasimi trebuie obtinute din alimentatie deoarece corpul nu le poate produce. Cercetarile au aratat ca Omega-3 ajuta la prevenirea si achiar tratarea unor boli cardiace. Surse bune de Omega-3 sunt in principal continute in peste, nuci, ulei de rapita, ulei de soia nehidrogenat. Pestele gras cum este somonul, heringul sau sardinele contin foarte multa Omega-3.

Omega-6 scade de asemenea riscul de boli cardiace. Acesta poate fi gasit in uleiuri cum sunt: uleiul de sofranas, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, etc. Desi Omega-6 joaca un rol important in sanatatea oamenilor, cercetarile arata ca se consuma mult prea mult Omega-6 si prea putin Omega-3, lucru care poate duce la cresterea riscului de boli cardiace.

Lista de uleiuri si proprietatile lor

Am clasificat aceste uleiuri in functie temperatura la care scot fum si de raportul dintre tipurile de grasimi continute.

Ulei % Mono % Poli % Saturate Temp scoatere fum
Alune 82 11 7 221°C
Arahide 48 34 18 232°C
Avocado 65 18 17 271°C
Canepa 15 75 10 165°C
Cocos 6 2 92 232°C
Floarea soarelui 79 7 14 232°C
Masline rafinat 79 7 14 242°C
Masline extra-virgin 78 8 14 207°C
Macadamia 84 3 13 210C
Migdale 65 28 7 216°C
Nuci 24 67 9 204°C
Palmier 38 10 52 235°C
Palmier rosu 40 10 50 235°C
Porumb 25 62 13 232°C
Rapita 62 31 7 190-204°C
Seminte de dovleac 32 53 15 160°C
Seminte de struguri 17 73 10 216°C
Soia 25 60 15 238°C
Susan 41 44 15 232°C

Produse recomandate

recomandari cutite ceramice Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro