Cauta
Despre condimente

Despre marinate

Istoric: Condimentele si globalizarea

Controlul asupra aurului, argintului, alte metale pretioase si mai recent a petrolului, a reprezentat sursa multor conflicte si a fost motorul din spatele globalizarii economice. Insa, si alte produse au inspirat explorari, razboaie, cuceriri si in cele din urma, formarea unui sistem integrat de comert la nivel mondial. Un astfel de produs asteapta in sticle si pachete mici pe rafturile magazinelor: condimentele.

Cautarea unoi noi condimente a fost unul din initiatorii globalizarii. Cu mult timp inainte de calatoriile marilor exploratori europeni, condimentele erau produse comercializate la nivel global. Asa cum acestea au creat o retea economica globala in Evul Mijlociu, si alte produse au urmat o cale similara. La fel ca si condimentele, multe din aceste produse au scazut mult in popularitate. Daca luam in considerare un clasament al industriilor o sa aflam ca productia de piele sau cauciuc, care erau printre cele mai comercializate in Evul Mediu, au fost inlocuite ca si popularitate cu alte industrii cum este cea petrochimica. Condimentele reprezentau produse pretuite in Evul Mediu. Istoria cautarii de noi condimente reprezinta un model timpuriu de globalizare, care a fost mai apoi urmat de alte produse.

Preturile mari, sursele limitate si originile misterioase au alimentat efortul de a descoperii condimente noi si locurile unde sunt cultivate. Astfel, condimentele reprezentau o marfa globala cu sute de ani inainte de calatoriile europene. Exista un lant complex de relatii, si totusi cosumatorii aveau putine cunostinte despre producatori si vice versa. Cererea de condimente a ajutat la dezvoltarea de catre imperiile coloniale ale unor retele politice, militare si comerciale sub o singura putere.

Istoricii stiu destul de multe despre comercializarea condimentelor in Europa medievala - originile, metodele de transport, preturile - dar cunosc mai putine despre cererea de pe piata. Dar ne putem imagina ca nu s-ar fi facut eforturi atat de extraordinare pentru a procura condimente exotice daca nu ar fi existat si cererea pentru acestea. Cererea de pe piata a fost indeajuns de mare pentru a inspira calatoriile lui Cristofer Columb si Vasco Da Gama, care au deschis valul de colonizari europene.

Cunostintele geografice putine din acele vremuri au influentat Recoltarea piperuluiperceptiile asupra condimentelor, a cantitatilor relativ mici care ajungeau pe piata si a pretului foarte mare. Spre exemplu, timp de circa 7 secole, europenii credeau ca piperul, care era adus din India, crestea in copaci "paziti" de serpi ce aveau sa muste orice persoana care incerca sa recolteze fructul. Singura modalitate de a recolta piperul era sa arda copacii, fapt care alunga serpii. Desigur, asta explica de ce piperul era uscat si negru, dar nu alb, roz sau alte culori.

Doar dupa 7 secole (in secolul XV) apare si un martor european al recoltarii piperului, in persoana negustorului Nicolo de Conti, pe coasta Malabar. Acesta descopera cu stupoare ca nu exista serpi, foc, sau alte modalitati ciudate de recoltare.

Pastrarea si utilizarea condimentelor

Ca regula generala, condimentele au o durata de viata de un an sau mai mult in forma lor naturala, nemacinate si nezdrobite, si o durata de viata de circa o luna in forma procesata. Astfel, se recomanda cumpararea condimentelor in forma naturala atunci cand este posibil. Un baton de scortisoara isi va pastra aromele si prospetimea mult mai mult decat cea macinata deja, iar nucsoara intreaga poate rezista o perioada aproape nelimitata dar incepe sa isi piarda aroma imediat ce a fost macinata. Cumparati condimente intregi, cumparati in cantitati mici, si cumparati des pentru a beneficia de cea mai buna aroma.

Condimentele trebuiesc pastrate in containere ermetice, preferabil opace. Recipientii mici din metal sau sticla inchisa la culoare cu capace ermetice sunt ideale pentru pastrare. Pungile si recipientii din plastic transparent nu sunt recomandate deoarece multe din uleiurile volatile continute in condimente sunt sensibile la lumina, iar plasticul subtire nu poate impiedica pierderea aromelor. Condimentele pot rezista mai mult timp la frigider, si vor rezista aproape nelimitat daca sunt congelate.

Exista doua proceduri de baza pentru obtinerea unei arome cat mai puternice din condimente intregi: incalzirea si macinarea. In afara de cateva exceptii (mustarul, caperele, wasabi, etc.), aromele din condimente sunt imbunatatite printr-o scurta incalzire. Acestea pot fi incalzite fara ulei sau altceva in tigaie (atentie! nu folositi o tigaie cu teflon deoarece s-ar incalzi peste temperatura maxima de folosire a acesteia, poate fi folosita o tigaie din fonta sau otel) sau in cuptor. Acestea pot fi de asemenea prajite in putin ulei pentru a elibera uleiurile esentiale care contribuie la aroma unica a fiecarui condiment. Se recomanda urmarea instructiunilor din retela pe care o folositi.

Condimentele intregi pot fi macinate pentru intensificarea aromelor, iar acest proces elibereaza o aroma intensa indiferent daca acestea au fost incalzite sau nu. Macinarea poate avea loc inainte sau dupa ce au fost incalzite, in functie de reteta.

Beneficii pentru sanatate

Ardeiul iute

Ardeiul iute, contine capseicina, care poate reduce anumite dureri, poate mentine o inima sanatoasa, poate lupta contra cancerului de prostata si poate ajuta contra ulcerului. Cei mai iuti ardei sunt cei habanero dar daca preferati mai putina usturime atunci puteti incerca ardeii jalapeno sau ceva local.

Scortisoara

Scortisoara, scade nivelul: glicemiei, trigliceridelor, LDL (colesterolul rau), si nivelul colesterolului total. Aceasta ajuta de asemenea la mentinerea unor artere sanatoase.

Turmenicul

Turmenicul (curcuma), poate reduce cresterea celulelor canceroase si poate reduce inflamatia in cazul persoanelor ce sufera de artrita.

Rozmarinul

Rozmarinul, stopeaza mutatiile genelor care pot duce la cancer si poate proteja vasele de sange care pot cauza boli cardiace.

Usturoiul

Usturoiul, are proprietati antifungice, antibacteriale si antivirale, iar unele studii arata ca acesta poate impiedica formarea cheagurilor de sange in artere.

Cimbrul

Cimbrul, are proprietati antiseptice, antibacteriale, iar unele studii recente arata ca acesta poate ucide infectiile MRSA, care sunt rezistente la alte antibiotice.

Oregano

Oregano, este o sursa mare de agenti antibacteriali care lupta contra infectiilor si are de 4 ori mai multi antioxidanti decat afinele.

Produse recomandate

recomandari cutite ceramice Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul Vezi produsul

Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro