Cauta
Rosiile inceputului de toamna

Rosiile sfarsitului de vara

A sosit acea perioada speciala din an cand rosiile se gasesc oriunde privim, in magazine, pe standurile din piata si pe meniurile tuturor restaurantelor. Atunci cand productia de rosii ajunge la apogeu pentru prima oara, avem pofta sa le mancam in modalitati cat mai simple, deseori doar sub forma de salate simple. Insa pe masura ce lunile trec, acestea incep sa apara in preparate mai elaborate care sunt la fel de satisfacatoare. In acest articol puteti citi cateva sfaturi legate de rosii, plus retetele inceputului de toamna pe care vi le recomandam.

Cautati: cele mai bune rosii de toamna, vizitati pietele si magazinele cu alimente naturale sau folositi rosii cultivate in gradina proprie. Sunt foarte multe rosii care cresc foarte bine in perioada inceputului de toamna. Rosiile coapte pot fi stocate la temperatura camerei pana la 3 zile.

Sfaturi pregatire: spalati si uscati rosiile ce urmeaza a fi procesate. Taiati capatul care contine codita si lasati rosiile intregi sau taiati-le felii, in functie de reteta pe care o urmati. Unele retete cer ca rosiile sa fie fara pielita si seminte, de obicei atunci cand acestea urmeaza sa fie tocate pentru un sos.

Trucuri pentru scoaterea pielitei si a semintelor

1. Puneti o cratita cu apa la foc si cu ajutorul unui cutit scoateti cotorul rosiei in partea unde este atasata codita. Mai apoi, crestati pielita rosiei la baza, in forma de X;
2. Introduceti fiecare rosie in apa fierbinte timp de 20-30 secunde dupa care o mutati intr-un vas cu apa rece;
3. Incepand de la X-ul taiat in prealabil, puteti scoate pielita cu ajutorul degetelor sau chiar si cu un cutit mic;
4. Taiati rosia in doua si strangeti cu mana fiecare jumatate pentru a forta in afara saculetul cu seminte.

Utilizari: la sfarsitul sezonului, rosiile sunt foarte delicioase atunci cand sunt coapte sau sunt facute sos sau supa, iar cele proaspete aduc un aport gustos la orice salata.
   
Paine prajita, rosii si ricotta

Paine prajita cu rosii caramelizate si ricotta

In italia, un aperitiv favorit este reprezentat de o felie groasa de paine unsa cu rosii si asezonata cu ulei de masline si sare. In aceasta reteta, combinatia delicioasa este imbogatita cu ricotta proaspata si cremoasa si rosii cherry coapte.

Pui la cuptor cu rosii cherry

Pui la cuptor cu rosii cherry

Aici, rosiile cherry coapte sunt un acompaniament dulce pentru pieptul de pui in timp ce se gatesc impreuna, iar feliile de lamaie, tarhonul si cimbrul adauga o aroma proaspata.

Supa de rosii coapte

Supa de rosii coapte

In aceasta reteta, coacerea rosiilor produce concentrarea aromei acestora, care mai apoi sunt transformate intr-o supa plina de savoare.

Supa gazpacho

Supa gazpacho

In aceasta reteta, painea este adaugata ulterior in forma unor crutoane cu usturoi, preferabil calde, pentru un contrast interesant intre temperaturi si texturi.


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro